De wondere wereld van cosmeceuticals

Het is haast onmogelijk om de bomen nog door het bos te zien binnen de wereld van cosmetica en verzorgingsproducten. Tegenwoordig zijn ze met heel erg veel en daadwerkelijk overal; van reclamespots op TV, tijdschriften bij de kapper, affiches in het bushokje tot de alom aanwezige advertenties op het internet. De laatste jaren laat de cosmetica-industrie een niet af te remmen groeicurve zien. Dit is onder andere te wijten aan het verlangen van de maatschappij – mede beïnvloed door de komst en ontwikkelingen binnen social media – om zo lang mogelijk het (huid)verouderingsproces uit te stellen en een jonge versie van zichzelf te koesteren.

Huidveroudering is een proces dat gestuurd wordt via zowel interne (celveroudering, genetische aanleg,…) als externe factoren (zonblootstelling, roken, luchtvervuiling,…). Externe factoren die een slechte invloed hebben op onze huid moeten we logischerwijs zo goed mogelijk proberen vermijden: rook niet en gebruik dagelijks adequate zonbescherming (lees ook ons dossier zonlicht). De interne factoren die een rol spelen binnen de huidveroudering zijn lastiger te bespelen, des te meer van belang dat we onze huid verwennen met de juiste producten om jeugdigheid te behouden!

Als dermatoloog dragen wij een goede huidverzorging hoog in vaandel en vinden wij het belangrijk om patiënten te begeleiden in het maken van een keuze binnen het grote aanbod van verzorgingsproducten. Welke ingrediënten zijn een must en maken inderdaad een verschil? Wat kan je wanneer het best gebruiken? Wij maken jullie graag wegwijs aan de hand van onze nieuwe ‘integrated skincare’ van Skinceuticals. Deze huidverzorgingsproducten kunnen in onze kliniek gekoppeld zijn aan een medische of cosmetische behandeling maar bevatten ook de essentiële voedingsstoffen die de basis vormen van een gezonde dagelijkse huidverzorging.

Vitamine C

Vitamine C klinkt iedereen welbekend in de oren, het is terug te vinden in verschillende gezonde voedingsmiddelen (o.a. in citrusvruchten, kiwi, broccoli) en wordt vaak toegevoegd aan lokale verzorgingsproducten. Vitamine C is een antioxidant.  Een antioxidant is in staat schadelijke deeltjes, die de cellen van organismen aantasten, weg te vangen. Door de anti-oxidatieve werking is het een must om vitamine C in de ochtend aan te brengen. Naast deze veelbelovende eigenschap toont wetenschappelijk onderzoek ook aan dat vitamine C de collageenproductie aanmoedigt hetgeen tot een versteviging van de huid leidt. Ook gaat vitamine C de vorming van pigmentvlekken tegen. Een niet te ontbreken ingrediënt binnen je huidverzorgingsroutine dus!

Wel is het goed om weten dat vitamine C een instabiele verbinding is en makkelijk oxideert wanneer het aan licht en lucht wordt blootgesteld. Het is zeer belangrijk dat jouw verzorgingsproduct een voldoende hoge concentratie aan vitamine C  bevat (bij voorkeur minstens 10%) en in een donkere of luchtledige verpakking wordt opgeslagen.

Bij Da Vinci Clinic werken we met het CE Ferulic serum (15% vitamin C) en  het Phloretin CF serum (10%) van Skinceuticals. De toevoeging van ferulinezuur zorgt voor meer stabiliteit van het product en phloretine gaat ook de strijd tegen pigmentvlekken mee aan, een mooie meerwaarde!

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een substantie die door ons eigen lichaam geproduceerd wordt. De grootste hoeveelheid hyaluronzuur is terug te vinden in de huid, bindweefsel en ogen. Hyaluronzuur heeft als doel water vast te houden en onze weefsels voldoende te verstevigen en bevochtigen. Naarmate men ouder wordt, zal de productie van hyaluronzuur afnemen: de huid zal verslappen en minder gehydrateerd zijn. Dus erg belangrijk om hyaluronzuur in je huidverzorgingsgamma op te nemen! Houd rekening met het feit dat hyaluronzuur aanbrengen op de huid maar een korte levenscyclus kent met een afbraaksnelheid tot 50% na 24 uur. Het 1 tot 2 maal daags aanbrengen van hyaluronzuur zal zeker bijdragen aan een stralende en stevige huid.

Bij Da Vinci Clinic voegen we het HA intensifier serum van Skinceuticals toe aan verscheidene behandelingen. Dit serum bevat bovendien 10% pro-xylane hetgeen tevens regeneratie van de huid mee begunstigt. Ook het hydrating B5 serum van Skinceuticals is een hyaluronzuur bevattend serum geschikt voor een gecombineerde tot vette huid.

Exfoliëren & Regenereren

Exfoliëren is een manier om de (dode) huidcellen in de bovenste huidlaag te verwijderen. De huid zal hierdoor goed gereinigd worden maar ook kan de ontwikkeling en de groei van de keratinocyten (de cellen waaruit de opperhuid grotendeels bestaat) worden gestimuleerd met een vermindering van rimpels en fijne lijntjes tot gevolg.

Tretinoïne en retinol zullen zeker een belletje doen rinkelen maar wat zijn het juist? Tretinoïne en retinol zijn beide vitamine A-zuur afgeleiden die in lokale verzorgingsproducten (meestal crèmes maar ook sera) verwerkt kunnen worden en een exfoliërend effect kennen met een positieve invloed op de groei van nieuwe huidcellen. Daarnaast laten studies zien dat tretinoïne en retinol ook de afbraak van collageen tegengaan. Samengevat: de geschikte ingrediënten in de stijd tegen rimpels en fijne lijntjes dus!

Wat is dan juist het verschil tussen tretinoïne en retinol? Tretinoïne is effectiever en meer stabiel in vergelijking met retinol maar kan ook leiden tot meer irritatie van de huid. Bovendien is tretinoïne uitsluitend op voorschrift te verkrijgen. Dit geeft wel de mogelijkheid dat de arts die het middel voorschrijft per patiënt de nodige sterkte kan bepalen. Retinol zal minder irritatief zijn en is vrij te verkrijgen in verschillende verzorgingsproducten maar deze is dus ook wat minder effectief.

Gezien de kans op irritatie is het belangrijk dat deze vitamine A-zuur bereidingen uitsluitend voor de nacht gebruikt worden en zo nodig worden opgebouwd (bv. eerst om de 2 tot 3 dagen aanbrengen alvorens er wordt overgegaan op een dagelijks smeermoment). Let wel, vitamine A-zuur afgeleiden mogen niet worden toegepast tijdens de zwangerschap.

Naast vitamine A-zuur vertonen ingrediënten zoals bijvoorbeeld glycolzuur ook exfoliatieve  en regeneratieve eigenschappen, deze kan o.a. verwerkt worden in een (was)gel of een crème.

Wil je weten of jij ook baat zou hebben met het lokaal starten van tretinoïne of retinol en in welke dosering deze dan toe te passen? Onze dermatologen kunnen dit met u bespreken tijdens een consultatie. 

Bij Da Vinci Clinic doen we vaker – aanvullend op een vitamine A-zuur afgeleide – beroep op het Retexturing Activator Serum van Skinceuticals voor een jonge, gladde en stralende teint. Dit serum bevat 25% Hydroxyethyl ureum/aminosulfonzuurverbinding hetgeen de huid ook exfolieert maar daarnaast bevat het serum ook hyaluronzuur wat de huid op zijn beurt weer hydrateert!

Heeft u nog aanvullende vragen of wenst u een advies op maat?
Onze dermatologen bespreken dit graag verder met u tijdens een consultatie.
Contacteer ons via 014 610 613 of via 
info@davinciclinic.be

Hoe kunnen wij u helpen?