Borstvergroting

Maak nu een afspraak
Stuur ons een mail

Borstvergroting gebeurt onder sedatie (dit in combinatie met lokale verdoving) door een ervaren chirurg en met een erkende anesthesist. De ingreep duurt minder dan 1 uur en na ongeveer 1.5u-2u kan u terug naar huis. Hou er wel rekening mee dat er een herstelperiode in acht dient genomen te worden (1-2 weken).

Voor of achter de spier?

Wij verkiezen meestal een techniek achter de spier (subpectoraal) omdat dit een natuurlijker resultaat geeft. Het voordeel van een borstvergroting achter de spier is een dubbele bedekking met eigen weefsel (spier en klier) en betere bescherming tegen kapselvorming.

Indien er voldoende klierweefsel is kan de prothese ook voor de spier (=achter de klier of subglandulair) geplaatst worden. Ook indien er wat verslapping is, is het verstandiger om de prothese voor de spier te plaatsen om voldoende lifting effect te creeren.

Via de borstplooi of via de tepel?

De prothese kan op verschillende manieren ingebracht worden:

langs de borstplooi (2/3)
langs de tepel (1/3)
langs de oksel (2%)

De toegang via de borstplooi is een courante en betrouwbare techniek om de protheses symmetrisch te plaatsen zonder de klier te beschadigen. Het litteken geneest meestal probleemloos.

Welk volume of type?

Er zijn verschillende vormen, maten en soorten prothesen, allemaal in functie van uw lichaamsbouw (taille, lengte, gewicht), doorgemaakte zwangerschappen en cup-size. Wij werken meestal met cohesive gel silicone protheses omdat deze het meest natuurlijke resultaat geven. De volumina liggen tussen de 250 en 350 cc (gemidd. 270-290 cc).

Heel grote volumina van implantaten (400 of meer) zullen wij meestal ontraden bij een eerste ingreep omdat deze zelfs bij een pocket achter de spier op lange termijn een niet altijd even natuurlijk uitzicht garanderen.

Welk implantaat?

Wij maken alleen gebruik van A-merk protheses met levenslange garantie door de fabrikant. Onze voorkeur gaat uit naar cohesive gel silicone protheses omdat deze het meest natuurlijke resultaat geven. De kans op lekkage is de laatste jaren quasi nul. Indien er geen klachten zijn van kapselvorming of verslapping dan moet het implantaat in principe niet na 10-15 jaar vervangen worden.

Hou er wel rekening mee dat de borst ook zonder implantaat wel onderhevig is aan veroudering en dus aan verslapping. In dat geval kan er misschien een groter volume nodig zijn na 10 jaar of meer. Een stabiel gewicht en rookstop zijn gunstig om verslapping tegen te gaan.

De ingreep zelf?

De borstvergroting zelf duurt ongeveer 40-55 min en gebeurt onder sedatie of slaapnarcose. Nadat u slaapt wordt de locale verdoving geprikt waardoor er geen algemene narcose nodig is en u hierdoor vrij snel herstelt van de ingreep. Na de ingreep krijgt u pijnstilling via het infuus en na ongeveer 1.5-2 u kan u terug naar huis.

De eerste week?

De eerste 2 a 3 dagen na de ingreep kan er wat pijn en druk zijn thv de borst. De voornaamste pijnstilling de eerste dagen is paracetamol 1 gram 4dd en ibuprofen 3dd. Indien u last hebt van maagzweren of oesofagitis is het niet verstandig van NSAIDs type ibuprofen of diclofenac te nemen.

Na enkele dagen is het ergste voorbij. Meestal kan u al na 2 dagen douchen. Soms wordt een licht taping verband gebruikt en dit kan na 5-7 dagen verwijderd worden. U draagt best een speciale medische steunbeha gedurende de eerste 2 weken dag en nacht en nadien 4 weken enkel overdag. Douchen kan al vrij snel, een bad nemen pas na 3 weken.

Masseren van de borst (cirkelvormige rondjes rond de tepel) met bodylotion of amandelolie is raadzaam na 3 weken en bevordert de lymfedrainage en is preventief tegen kapselvorming.

Hoe zit het met het litteken?

De eerste weken zal er een rood streepje te zien zijn; later wordt dit bleker en uiteindelijk wordt het de kleur van de huid. Dit litteken geneest meestal goed maar uiteindelijk duurt het toch 1-2 jaar vooraleer het zijn definitieve vorm heeft. Het litteken kan in het begin wat harder aanvoelen.

Hoe zit het met de gevoeligheid van de borst na de ingreep?

De onderpool van de borst of een zeldzame keer de tepel kan een tijdje minder of meer gevoelig zijn. Dit heeft te maken met de heel uitgebreide bezenuwing van de borst en meestal herstelt zich dit na enkele weken en ten laatste 3-6 maand na de ingreep. Een zeldzame keer blijft een plekje gevoelloos.

Wat zijn de risicos van de ingreep?

Borstvergroting is in principe een laag-risico ingreep. De chirurg die u opereert doet zeer regelmatig dit type ingrepen waardoor het een sterk gestandaardiseerde ingreep is. Het infectierisico is vrij laag 0.9 %.

Tijdens de ingreep worden steeds ter preventie antibiotica gegeven. Om kapselvorming (1%) tegen te gaan wordt gebruik gemaakt van ruwe (getextureerde) protheses en wordt de prothese zo veel mogelijk achter de spier geplaatst.

De borsten masseren met bodylotion of amandelolie na 3 weken (1/d) bevordert de lymfedrainage en is preventief tegen kapselvorming.

Borstvoeding, zwangerschap en mammografie na borstvergroting?

Meestal wordt gekozen voor een prothese achter de borstspier waardoor er weinig contact is tussen de melkklier en de prothese. Mits de prothese niet al te groot is, moet dit geen problemen geven voor latere zwangerschap of borstvoeding.

Mammografie heeft de laatste jaren een betere resolutie dat dit geen probleem is. U dient wel te vermelden dat er implantaten zijn.

Soms kiest de arts voor MRI voor diagnostiek van de borst; bij implantaten is dit geen probleem.

Hoe moet ik de borsten masseren na 3 weken?

Massage is raadzaam om kapselvorming tegen te gaan en dit liefst na 3 weken. U doet dit met cirkelvormige bewegingen rond de tepelhof gedurende 10 minuten en dit gedurende 3 maand na de ingreep, nadien 1 keer per week.

Zijn er risicos aan de implantaten?

Silicone is betrouwbaar! Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat silicone een verhoogd risico zou opleveren voor systeemziekten (rheuma) of kanker. Silicone is trouwens een vaak gebruikt product in de medische wereld oa urinesondes etc..

Wat met een volumeverschil tussen beide borsten?

Iedere borst is verschillend en vaak is er een links-rechts verschil in tepelhoogte of volume. Indien dit volumeverschil vrij groot is, dan is soms een verschillend volume prothese links-rechts nodig (vb 290 li, 310 re) om een grotere symmetrie te bekomen.

Vanaf welke leeftijd?

De ingreep kan pas gebeuren na het bereiken van leeftijd van 18 jaar.

Kan de ingreep ook in de zomer gebeuren?

Borstaugmentatie is een vrij courante ingreep met een snel herstel en kan ook in de zomermaanden gebeuren.

Wanneer terug sporten?

Fietsen en lopen kan al na 2-3 weken mits u een sportbeha draagt. Squash, tennis en cardiofitness best pas na 2 maanden omdat hierbij nogal intensief de borstspier wordt gebruikt. Dit geldt ook voor zwemmen.

Kwaliteitscriteria?

Kwaliteit blijft natuurlijk een vrij rekbaar begrip maar er zijn ons insziens toch wel enkele criteria die belangrijk zijn.

Procedure onder iv sedatie door een erkende anesthesist waarna locale verdoving waardoor veilig en snel herstel.
Keuze voor kwalitatief hoogstaande protheses met levenslange garantie
Ingreep in prive-kliniek biedt een lager infectierisico door afwezigheid van ziekenhuiskiemen
Operatiekamer ingericht volgens de nieuwe Europese normen van luchtreinheid
De chirurg die deze borstcorrecties doet, heeft een ruime ervaring en kan u via een vrijblijvend consult een advies op maat geven.

Niettemin is er zelfs in geoefende handen altijd een gering risico dat er imperfecties zijn en dat er een revisie-ingreep nodig is. Moest dit nodig zijn dan kan dit meestal via een kleine correctie vlot verholpen worden.

Maak een afspraak

Maak snel een afspraak in onze kliniek. We helpen u maar al te graag verder!
Volg ons op
Techniek
Chirurgie
Duurtijd
90 minuten
Pijn (schaal 1/10)
8
Hersteltijd
1 tot 2 weken
Resultaat
Onmiddellijk. Eindresultaat na 2 - 3 maanden
Prijs
4600€

Laat je gratis begeleiden

Zit je nog met vragen of wil je graag een behandeling inboeken?

Laat eenvoudig je gegevens na en Ellen helpt je zo spoedig mogelijk verder.

Hoe kunnen wij u helpen?