Ashy dermatosis

Wat is het?

Ashy dermatosis (erythema dyschromicum perstans), is een huidprobleem waarbij donkere, bruingrijze plekken op de huid ontstaan. (ashy= askleurig). In veel gevallen beginnen de plekken met een rode kleurzweem, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ashy dermatosis is een onschuldig huidprobleem, maar kan wel cosmetische bezwaren opleveren. De aandoening komt vooral voor bij mensen met een donkerder huidtype.

Wat is de oorzaak van erythema dyschromicum perstans?

De oorzaak van ashy dermatosis is onbekend. Sommigen denken dat de aandoening een variant is van de vrij veel voorkomende huidziekte lichen planus. Vermoed wordt dat een genetische aanleg bestaat voor de ontwikkeling van het probleem, maar deze theorie is nooit bewezen. Het is mogelijk dat ashy dermatosis in sommige gevallen wordt uitgelokt als bijwerking van geneesmiddelengebruik.

Hoe wordt de aandoening behandeld?

De behandeling van de aandoening is niet eenvoudig. In een vroeg stadium (dus wanneer er nog sprake is van een ontstekingscomponent) zou behandeling met lokale corticosteroïd crème effectief kunnen zijn. Andere ontstekingsremmende medicijnen worden wel eens voorgeschreven

De behandeling is vooral gericht op het stoppen van de uitbreiding. Dat kan met lokale zalven (corticosteroïden). Soms worden tabletten geadviseerd, zoals clofazimine (een middel tegen lepra) dat ook een ontstekingsremmende werking heeft. Helaas kunnen deze geneesmiddelen ook vervelende bijwerkingen geven en succes van de therapie is niet gegarandeerd….

De aandoening kan gelukkig ook vanzelf uitdoven. Na het verdwijnen van de ontstekingscomponent duurt het vaak nog heel lang voordat de pigmentatie van de huid vermindert. Het aanpakken van de donkere verkleuring met blekende crème of laser werkt zelden en heeft soms juist een averechts effect.

Wat lijkt op ashy dermatosis, maar is het niet?

Mensen kunnen na een ontsteking van de huid een (tijdelijke) donkere verkleuring van de huid krijgen. Dit noemen wij postinflammatoire hyperpigmentatie. Deze pigmentatie van de huid wordt vooral gezien bij mensen met een iets donkerder huidtype en komt enorm veel voor. Postinflammatoire hyperpigmentatie kan sterk lijken op ashy dermatosis, maar de laatstgenoemde aandoening is meestal veel hardnekkiger aanwezig en breidt ook geleidelijk aan uit.


literatuur
Cheng HM et al: A retrospective clinico-pathological study comparing lichen planus pigmentosus with ashy dermatosis. Australas J Dermatol. 2018 Apr 10.

gerelateerde onderwerpen

postinflammatoire hyperpigmentatie
bruine vlekken op de huid
corticosteroiden en de huid

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?