Tretinoïne crème

Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het geneesmiddel tretinoïne. Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort.
Lees de bijsluiter vóór gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.

Wat is tretinoïne crème?

Tretinoïne of vitamine A zuur is een afgeleide van vitamine A. Het wordt als geneesmiddel verwerkt in crèmes, gels en lotions en kan voor verschillende aandoeningen worden ingezet. Tretinoïne heeft een effect op de snelheid van de celdeling en op het verhoorningsproces van de huid. De groep van vitamine A afgeleide geneesmiddelen worden retinoïden genoemd. Tretinoïne is in Nederland alleen op doktersrecept verkrijgbaar bij de apotheek.

Waar wordt het voor gebruikt?

Tretinoïne kan voor uiteenlopende dermatologische problemen worden ingezet:

0 de bekendste indicatie (en in Nederland de enige officiële indicatie) voor tretinoïne is acne. Het effect wordt vooral bereikt door een beïnvloeding van de celgroei in de hals van de talgklieropening. Hierdoor kan talg makkelijker afgevoerd worden en vermindert de acne. Het geneesmiddel wordt doorgaans 1 tot 2 maal daags lokaal op de huid aangebracht.

0 tretinoïne geeft een verbetering van de huidkwaliteit bij door zonlicht beschadigde huid. Deze zgn ‘actinische beschadiging’ kan zich uiten door ruwe plekjes (actinische keratosen), mee-eters (seniele comedonen), fijne rimpeling en pigmentveranderingen.

0 bij melasma (zwangerschapsmasker) kunnen blekende crèmes worden voorgeschreven waarin in veel gevallen ook tretinoïne verwerkt wordt.

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

De meest voorkomende bijwerking die kan optreden is roodheid en irritatie van de huid na het aanbrengen van de tretinoïne crème. Deze irritatie treedt vooral in het begin van de behandeling op. Een manier om deze reactie te verminderen is om in het begin van de therapie minder frequent te smeren, bijvoorbeeld om de de dag totdat de huid meer gewend is aan het geneesmiddel.
Tijdens het gebruik van tretinoïne is de behandelde huid extra gevoelig voor zonlicht. Extra bescherming tegen fel zonlicht is aangewezen.

Tretinoïne en zwangerschap

Van retinoïden die in pilvorm worden toegediend is bekend dat het ernstige misvormingen bij het ongeboren kind kan veroorzaken. Bij het gebruik van deze middelen is er dan ook sprake van een absoluut zwangerschapsverbod. Hoewel tretinoïne in crème of gel vorm lokaal óp de huid wordt toegepast is het niet toegestaan om deze producten op enig moment tijdens de zwangerschap toe te passen. Vrouwen in de geslachtsrijpe leeftijd dienen daarom bij gebruik van het middel zorg te dragen voor een adequate anticonceptie. Zwanger worden mag weer vanaf 1 maand na het stoppen van de tretinoïne.

Ook het gebruik tijdens het geven van borstvoeding wordt (in verband met het ontbreken van gegevens over de veiligheid) afgeraden.


gerelateerde onderwerpen

acne
huidveroudering
rimpels
mee-eters (comedonen)
vette huid

literatuur
Kircik LH: Evaluating tretinoin formulations in the treatment of acne. J Drugs Dermatol. 2014 Apr;13(4):466-70.
farmacotherapeutisch kompas over tretinoïne cutaan


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?