Vette huid (seborrhoe) komt veel voor. Het is de algemene benaming voor een huid waarvan de talgklieren buitensporig veel talg produceren. Deze talg zorgt samen met zweet en met lipiden van de bovenste huidlaag voor het glimmende olieachtige laagje op de huid dat wordt gezien bij mensen met een ‘vette huid’.
Talg is een vettige substantie die geproduceerd wordt in de talgklieren. Talg is samengesteld uit verschillende stoffen waaronder: vrije vetzuren, cholesterol, cholesterolesters en glyceriden. Talg heeft een aantal belangrijke taken: het beschermt de huid tegen uitdroging en weert bacteriën en schimmels.
Het aantal talgklieren per vierkante centimeter huid wisselt zeer sterk. Aan de handpalmen en voetzolen komen (vrijwel) geen talgklieren voor terwijl op het voorhoofd, de slapen, de kin, de borst en een deel van de rug het aantal talgklieren juist wel heel groot is (tot 800 per cm2). Het is daarom niet verwonderlijk dat een vette huid zich vooral op deze plekken zal manifesteren!
De hoeveelheid talg die wordt geproduceerd door de talgklieren varieert sterk van persoon tot persoon. Naast deze aanleg-component is ook de leeftijd een belangrijke factor. Talgproductie start al vóór de geboorte. Tijdens de kinderleeftijd is de productie vrij stabiel, maar in de puberteit zal onder invloed van de geslachtshormonen te talgproductie (sterk) toenemen. Ook de samenstelling van de talg zal nu veranderen. Tijdens de geslachtrijpe periode blijft de talgproductie op een relatief hoog niveau en zal pas na het 40e-50e gaan afnemen. Bij mannen is deze daling zeer geleidelijk, bij vrouwen komt deze vrij abrupt in de menopauze.
Dat de ene persoon een vette huid heeft en de ander niet is een kwestie van aanleg. Wanneer bij mensen met aanleg tot het aanmaken van veel talg de overactieve talgklieren ook nog eens gecombineerd worden met makkelijk te activeren zweetkliertjes (bijvoorbeeld op het voorhoofd) ontstaat het kenmerkende olieachtige laagje op de huid.
Mensen met een vette huid storen zich hier vaak aan. Men schaamt zich nog al eens voor het glimmende aspect van de huid. Vrouwen die de vette huid proberen te camoufleren met make-up worden nog wel eens geconfronteerd met het probleem dat de make-up gaat koeken aan de vette huid of juist van het olieachtige laagje afdrijft.
Er zijn verschillende medicijnen die talgklierproductie kunnen beïnvloeden. Lokaal toe te passen retinoïden (zoals vitamine A zuur crème) kunnen de talgklierfunctie afremmen. Deze producten zijn op doktersrecept verkrijgbaar bij de apotheek. Natuurlijk moet voordat een in principe fysiologisch proces met medicijnen wordt behandeld een goede afweging worden gemaakt tussen de voordelen en nadelen van de toe te passen therapie. Hierin kan de voorschrijvend arts U begeleiden.
Zoals gezegd wordt met het klimmen der jaren de talgproductie minder en zal het probleem van een vette huid uiteindelijk vanzelf verdwijnen.
gerelateerde onderwerpen
literatuur
Mukherjee S et al: Sebum and Hydration Levels in Specific Regions of Human Face Significantly Predict the Nature and Diversity of Facial Skin Microbiome. Sci Rep. 2016; 6: 36062
Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.
Voor ingrepen, allergietesten, esthetische procedures,… is een voorafgaande consultatie noodzakelijk. U kan deze dus niet boeken via de online agenda. Hebt u echter al een consultatie hieromtrent gehad, dan kan u telefonisch verdere afspraken maken met ons secretariaat op 014/610.613.