Mee-eters

Wat zijn mee-eters?

Mee-eters zijn verstopte talgkliertjes. Zij worden gezien bij acne (jeugdpuistjes), maar kunnen ook spontaan optreden zonder dat er jeugdpuistjes aanwezig zijn. De officiële naam voor een mee-eter is comedo. Ze worden vooral gezien op delen van de huid die rijk zijn aan talgkliertjes zoals het gezicht, de borst en hoog op de rug.

Soorten mee-eters

Er zijn verschillende soorten mee-eters

Open mee-eters
Dit type (dat ook wel zwarte mee-eters wordt genoemd, in het Engels : blackheads). De ingedroogde talg ligt hier in een open porie en is door oxidatie zwart geworden aan het huidoppervlak waar het is blootgesteld aan de lucht.

Gesloten mee-eters
Bij deze mee-eters (ook wel: witte mee-eters, whiteheads) is de huid nog gesloten en is de talg nog niet ingedroogd of geoxideerd. De witte talg schemert duidelijk door de huid heen.

Micro mee-eters
Dit zijn kleine mee-eters, die soms nog wel kunnen uitgroeien tot grotere mee-eters. Deze ‘microcomedonen’ kunnen zowel open of gesloten zijn.

mee-eter comedonenLinks: acne met open- en gesloten mee-eters. Rechts: micro-comedonen op de neus.

Reuze mee-eters
Dit zijn heel grote mee-eters met een grote zwarte plug in het midden. Deze reuzecomedonen zijn niet zeldzaam en worden vooral bij volwassenen op de rug gezien

mee-eter comedonenfoto: reuze-comedo op de huid van de romp

Aandoeningen waarbij mee-eters kunnen voorkomen

Acne (jeugdpuistjes)
Dit is verreweg de grootste groep. Bij de klassieke acne (acne vulgaris) komen de verschillende comedonen (whiteheads en blackheads) door elkaar voor op de huid.

Syndroom van Favre-Racouchot
Bij deze aandoening ontstaan groepen van kleine open comedonen in het gezicht, vooral rond de ogen en op de wangen. Deze comedonen worden ook wel solaire comedonen genoemd. De aandoening wordt vooral bij oudere mensen gezien. Veel zonblootstelling in het verleden en roken verhogen de kans op het ontstaan van deze comedonen. Meer over het syndroom van Favre-Racouchot…

mee-eters comedonengegroepeerde mee-eters in het gezicht bij het syndroom van Favre-Racouchot

Hidradenitis
Bij deze aandoening is er sprake van ernstige en diepe ontstekingen van de talgklieren in de plooien van de huid (oksels, liezen, onder de borsten, buikplooi), waarbij ook fistels onder de huid kunnen ontstaan. Ook mee-eters kunnen hierbij voorkomen.

mee-eter comedonencomedonen bij hidradenitis

Naevus comedonicus
Dit is een zeldzame soort moedervlek die niet is opgebouwd uit pigmentcellen maar uit mee-eters. Het gaat hier om en aanlegstoornis van de talgkliertjes die in een groep voorkomt en zo een ‘mee-eter moedervlek’ vormt.

Hoe kunnen mee-eters behandeld worden?

Leegdrukken
Comedonen kunnen worden ‘geleegd’ door ze voorzichtig leeg te drukken. Dit kan met de vingers gebeuren of met een speciaal soort lepeltje worden gedaan. Het is in de regel het verstandigst om deze behandeling aan de schoonheidsspecialiste of huidtherapeute over te laten en niet zelf met het verwijderen van de comedonen aan de slag te gaan. Bij onbedoelde beschadiging van de huid kunnen namelijk wondjes en uiteindelijk zelfs littekentjes ontstaan.
Echte acnepuistjes moeten overigens voorzichtig behandeld worden. Als door onvoorzichtig uitknijpen van puistjes talg niet alleen naar de oppervlakte wordt geduwd, maar ook door de ontstoken talgklierwand naar binnen (dus de de huid ín) wordt geduwd zal een flinke ontsteking optreden in reactie van het afweersysteem op de zure talg die vrij in de huid ligt.

Crème-therapie
Sommige anti-acnecremes kunnen een goed effect hebben in het behandelen van mee-eters en het voorkomen ervan. Voorbeelden van deze lokaal toe te passen afwijkingen zijn benzoylperoxide en tretinoïne creme. Deze zorgen ondermeer voor een lichte peeling van de huid waardoor de poriën minder snel verstopt raken. Tretinoïne heeft mogelijk ook een invloed op de productie van de talg zelf.

Voorkómen van mee-eters

0 gebruik geen vette cosmeticaproducten die de poriën afsluiten.
0 verwijder elke dag make-up van het gezicht


gerelateerde onderwerpen

acne
vette huid
syndroom van Favre-Racouchot
talgkliercyste
hidradenitis
tretinoïne creme

literatuur
Von Köckritz A et al: Treatment-recalcitrant comedones. J Dtsch Dermatol Ges. 2017 Dec 6.

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?