Ooievaarsbeet

Wat is een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet (in het Engels: Salmon patch, Stork patch) is een vlakke, roodkleurige plek op de huid bij pasgeboren baby’s, en is vaak gesitueerd in de nek. De ‘afwijking’ komt zeer algemeen voor: ongeveer 30% van alle pasgeborenen heeft een ooievaarsbeet. Bij de meeste kinderen zullen ooievaarsbeten in de loop der jaren vervagen. De meeste ooievaarsbeten worden in de nek gezien, maar ze kunnen ook voorkomen op het voorhoofd, oogleden, neus en bij de mond. In Engelstalige landen hebben ze voor een ooievaarsbeet in het aangezicht een aparte naam: angel kiss (engelenkus).

Een ooievaarsbeet is geen wijnvlek!

ooievaarsbeet rode plek nek baby

Hoe ontstaat het?

Het is onduidelijk hoe de ooievaarsbeten ontstaan. Zij kunnen reeds bij de geboorte aanwezig zijn of in de eerste paar maanden van het leven ontstaan. Bij druk op het plekje verdwijnt het bloed voor eventjes uit de bloedvaten en bleekt het vlekje dus even op. Wanneer de baby zich opwindt of huilt kan de plek extra goed doorbloed raken en juist felrood kleuren

Hoe wordt het behandeld?

Ooievaarsbeten zijn volstrekt goedaardig en hoeven niet behandeld te worden. De meerderheid van de ooievaarsbeten verdwijnt sowieso binnen 2 jaar. Wanneer dit niet gebeurt en iemand ervaart cosmetische bezwaren (bijvoorbeeld omdat de rode plek in het aangezicht gelegen is) dan is het mogelijk om de ooievaarsbeet met de vaatlaser te laten verwijderen. Dit gebeurt meestal pas vanaf de puberteit.


gerelateerde onderwerpen

wijnvlek
vaatlaser

Literatuur
Happle R: Capillary malformations: a classification using specific names for specific skin disorders. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2015 Dec;29(12):2295-305
Haveri FT et al: A cross-sectional prospective study of cutaneous lesions in newborn. ISRN Dermatol. 2014 Jan 20;2014: (volledig artikel)


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?