Melasma

Wat is zwangerschapsmasker?

Zwangerschapsmasker (melasma, chloasma) is een bruine verkleuring van het gelaat en soms ook van de nek. De verkleuring ontwikkelt zich doorgaans langzaam en ontstaat zonder voorafgaande ontsteking van de huid. De meest typisch aangedane plekken zijn het voorhoofd, de huid over de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. 
Melasma is een onschuldige vorm van hyperpigmentatie.

melasma zwangerschapsmaskerfoto: het voorhoofd is een veel voorkomende plek waar melasma voorkomt

Wie krijgt melasma?

De aandoening komt typisch voor bij zwangeren, vandaar de term ”zwangerschapsmasker”. Vooral in het 2e en 3e trimester kunnen vrouwen de verkleuring ontwikkelen. Over het algemeen verdwijnt de melasma weer geleidelijk na de bevalling. Bij volgende zwangerschappen komt de verkleuring doorgaans weer terug en niet zelden donkerder dan bij de voorgaande zwangerschap. 
Ook vrouwen die aanleg hebben voor het melasma en de anticonceptiepil gebruiken kunnen de typische verkleuringen in het gezicht ontwikkelen. Soms wordt melasma ook gezien zonder zwangerschap of anticonceptiepil gebruik.

Hoe wordt zwangerschapsmasker behandeld?

Zoals gezegd zal bij de meeste vrouwen de huidverkleuring na de zwangerschap vanzelf verdwijnen. Door blootstelling aan zonlicht te vermijden kan dit natuurlijk proces ongestoord plaatsvinden. Soms blijft er echter pigmentatie over. Wanneer gekozen wordt voor behandeling van melasma kan (na de zwangerschap!) gekozen worden voor

Hydrochinon bevattende creme
Hydrochinon ”bleekt” de huid bij regelmatig aanbrengen van de creme. Overgevoeligheid voor hydrochinon komt echter voor. Voorzichtigheid met het gebruik van hydrochinon is geboden omdat de behandeling soms kan ”doorschieten”: de huid bleekt te veel op. Hydrochinon bevattende preparaten kunnen door uw arts worden voorgeschreven. Eventueel is de hydrochinon in één crème te combineren met tretinoïne. Meer over hydrochinon…

Lasertherapie
Lasertherapie kan goede resultaten geven. Vooral de robijnlaser is vaak effectief in het verwijderen van het pigment. Net als bij de behandeling met crèmes is het helaas mogelijk dat na blootstelling aan zonlicht de pigmentatie weer terugkomt. (zie ook de folder over de pigmentlaser)

Hoe wordt het voorkomen?

Vrouwen met een aanleg voor melasma doen er verstandig aan tijdens de zwangerschap (en in de maanden daarna) blootstelling aan zonlicht te beperken.


gerelateerde onderwerpen

peeling van de huid
hydrochinon crème
pigmentlaser
lasertherapie (algemeen)
postinflammatoire hyperpigmentatie
donkere plekken op de huid

Literatuur
Ogbechie-Godec O et al: Melasma: an Up-to-Date Comprehensive Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2017 Jul 19

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?