Er zijn veel huidaandoeningen die zich presenteren met een donkere verkleuring van de huid. Dit kunnen plekken zijn die zijn opgebouwd uit een samenklontering van pigmentcellen (zoals bijvoorbeeld moedervlekken), lokale toename van pigment alléén (bv. lentigo) of toename van pigment na ontsteking van de huid (postinflammatoire hyperpigmentatie). Hieronder een overzicht van veel voorkomende oorzaken van donkerverkleuring van de huid.
moedervlek
Moedervlek
Moedervlekken komen bijzonder veel voor. Bijna iedereen heeft één of meer moedervlekken op de huid. Er zijn verschillende typen moedervlekken. Moedervlekken die veranderen moeten altijd gecontroleerd worden door uw arts.
Lees meer over moedervlekken…
melanoom
Melanoom
Melanoom is een relatief gevaarlijke vorm van huidkanker. In tegenstelling tot veel andere vormen van huidkanker kan melanoom in een vrij vroeg stadium uitzaaiien.
Lees meer over melanoom…
ouderdomswrat
Ouderdomswrat
De verruca seborrhoica of ouderdomswrat komt enorm veel voor. Er zijn ouderdomswratten die huidskleurig zijn en exemplaren die bijna zwart zijn en alle denkbare tinten bruin ertussenin. Het is heel gebruikelijk dat er meerdere tinten bruin in één plek aanwezig zijn en dan kan hij er van een afstandje wel eens verontrustend uitzien. Het wratachtige oppervlak verraadt echter dat het om een goedaardige wrat gaat.
Meer over ouderdomswratten…
café au lait vlek
Café au Lait vlek
Een café au lait macula (afgekort: CALM) is een lichtbruin gepigmenteerde vlakke plek op de huid en betekent letterlijk: “koffie met melk vlek“. Het is een vrij algemeen voorkomende en goedaardige pigmentplek
Lees meer over café au lait vlekken…
archipelvlek
Archipelvlek
Archipelvlekken komen zeer regelmatig voor bij pasgeboren kinderen met een Oost-Aziatische achtergrond. Vroeger werden archipelvlekken ook wel mongolenvlekken genoemd, maar deze naam is achterhaald. Archipelvlekken zijn onschuldig en de meesten verdwijnen in de eerste levensjaren
Lees meer over archipelvlekken…
melasma
Zwangerschapsmasker
Melasma (zwangerschapsmasker) is een bruine verkleuring van het gelaat en soms ook van de nek. De verkleuring ontwikkelt zich doorgaans langzaam en ontstaat zonder voorafgaande ontsteking van de huid.
Lees meer over melasma…
postinflammatoire hyperpigmentatie
Postinflammatoire hyperpigmentatie
Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is de meest voorkomende vorm van abnormale donkerverkleuring van de huid. Door een ontsteking van de huid wordt een overmaat aan melanine-pigment in de huid aangemaakt.
Lees meer over postinflammatoire hyperpigmentatie…
lentigo
Lentigo (levervlek)
Lentigo is een zeer algemene, goedaardige gepigmenteerde huidafwijking die optreedt bij mensen van middelbare tot oudere leeftijd. Vooral mensen met een licht huidtype en veel blootstelling aan zonlicht in het verleden hebben een verhoogd risico.
Lees meer over lentigo…
berloque dermatitis
Berloque dermatitis (parfumpigmentatie)
Deze pigmentatie ontstaat door blootstelling van de huid aan furocoumarines en zonlicht. Furocoumarines worden nog al eens verwerkt in cosmetica-producten.
Lees meer over berloque dermatitis…
mastocytoom
Mastocytoom
Een mastocytoom is een plaatselijke vorm van mastocytose die vooral bij jonge kinderen wordt gezien. Bij mastocytose is er sprake van een plaatselijke ophoping van mestcellen in de huid.
Lees meer over mastocytoom…
morfea
Morfea
Morfea kenmerkt zich door hard aanvoelende, vaak iets donker gekleurde plekken in de huid met vaak een porcelein-wit gekleurd centrum.De ziekte is alleen aanwezig in de huid.
Lees meer over morfea…
gerelateerde onderwerpen
de huid
witte plekken op de huid
rode plekken op de huid
hydrochinon crème (blekende creme voor de huid)
donkere verkleuringen van de nagel
ashy dermatosis
Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.
Voor ingrepen, allergietesten, esthetische procedures,… is een voorafgaande consultatie noodzakelijk. U kan deze dus niet boeken via de online agenda. Hebt u echter al een consultatie hieromtrent gehad, dan kan u telefonisch verdere afspraken maken met ons secretariaat op 014/610.613.