Huidbiopt

Wat is een huidbiopt?

Een biopt is een stukje huid dat door de arts wordt verwijderd om het huidprobleem microscopisch te laten onderzoeken door een patholoog. Biopten worden afgenomen wanneer de arts ‘met het blote oog’ de diagnose niet met 100% zekerheid kan stellen.

Het type biopt dat het meest wordt uitgevoerd is het stansbiopt. Hierbij wordt met een klein rond mesje (een soort ‘mini-appelboortje’) een klein stukje weefsel uit de huid geponst. Dit speciale mesje wordt een biopteur genoemd. Afhankelijk van de aandoening en de locatie van de afwijking kan er door de arts gekozen worden uit verschillende maten biopteurs. De meest gebruikte maten zijn 2mm, 3mm en 4mm.

huidbiopt biopt huidfoto: biopt-setje

Procedure stansbiopt

0  Verdoving: de huid wordt gedesinfecteerd met alcohol of chloorhexidine-oplossing. Met een enkele injectie in de huid wordt de plek waar het biopt wordt afgenomen verdoofd. De verdoving werkt vrijwel direct.

0  Het biopteurtje wordt loodrecht op de huid gezet en met een lichte druk (het mesje is vlijmscherp!) en een draaiende beweging in de huid gebracht tot de gewenste diepte en weer uit de huid gehaald. Meestal wordt een biopt afgenomen van 2 tot 5 mm diep, afhankelijk van de aandoening en de plek waar het zit.

0  Met een pincet wordt het losgestanste stukje huid opgetild. Dit gebeurt heel voorzichtig om te voorkomen dat het weefsel door het pincetje verknepen wordt: de patholoog kan het weefsel in dat geval veel minder goed beoordelen. Met een puntig schaartje of met een mesje wordt de bodem van het geponste stukje huid doorgesneden. Het stukje weefsel is nu verwijderd en wordt (meestal) in een klein potje met formaline gedaan.

0  Het gaatje in de huid bloedt meestal wel iets en wordt even afgedrukt om het bloeden te stoppen. Meestal is dat na 1 of 2 minuten het geval. Het gaatje wordt dan afgedekt met een pleister. Na grotere biopten wordt het gaatje soms dichtgehecht. Ook als het biopt-gaatje nog blijft nabloeden kan dit worden gestopt met een hechtdraadje.

0  Het wondje vormt een korstje. Dit valt er na 1-2 weken af met achterlating van een klein rond littekentje. Wanneer het bioptgaatje gehecht is kan de hechting meestal na 7-10 dagen worden verwijderd. Bij oplosbare hechtingen valt de hechting er uiteindelijk vanzelf uit. Na hechten blijft een langwerpig littekentje over.

0  Het stukje huid wordt opgestuurd naar de patholoog. De uitslag is meestal binnen 2 weken bekend.


gerelateerde onderwerpen

excisie


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?