Excisie

Wat is een excisie?

Huidafwijkingen kunnen op diverse manieren worden verwijderd. Een van de meest toegepaste vormen van verwijdering is de excisie. Hierbij wordt de huid met de afwijking operatief verwijderd en gehecht. Deze methode vindt doorgaans poliklinisch plaats onder lokale verdoving. Vlakke moedervlekken en moedervlekken met voor melanoom verdachte kenmerken komen voor deze ingreep in aanmerking. Ook andere huidafwijkingen (basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom, dermatofibroom etc.) kunnen op deze manier verwijderd worden.

Hoe gaat de procedure in zijn werk?

In de meeste gevallen zal bij een operatieve verwijdering de ellips-excisie worden toegepast. Hierbij wordt de te verwijderen verwijderd in een ovaal vormig stukje huid. De reden dat het via een ovaaltje wordt verwijderd is dat op deze manier de huid in een lijn naar elkaar toegetrokken kan worden.

excisie operatief verwijderen

1. Eerst wordt met een speciale pen het te verwijderen huidgebied afgetekend. In het geval van voor melanoom verdachte moedervlekken wordt een marge van tenminste 2 mm aan weerszijde van de moedervlek aanehouden. Vervolgens wordt het gehele afgetekende gebied verdoofd door op meerdere punten buiten het afgetekende gebied injecties met een verdovende vloeistof (meestal lidocaïne) te zetten. Dit heet field-block anaesthesie.

2. De huid wordt langs het afgetekende gebied ingesneden en het stukje huid wordt losgeprepareerd tot in het onderhuidse vetweefsel.

3. Het stukje huid met de moedervlek is nu verwijderd. Kleine bloedende vaatjes worden gestelpd door ze dicht te branden.

4. De huid wordt gesloten met hechtingen.

Na de ingreep

Na de ingreep krijgt U adviezen over de verzorging van het geopereerde gebied. Doorgaans zal de arts u adviseren om het gebied enkele dagen goed droog te houden. Ook is het van belang om spanning op de wondranden zoveel mogelijk te vermijden. Vooral operatiewonden op de rug, schouders en onderbenen kunnen bij beweging flink onder spanning komen te staan. Afhankelijk van de plaats en grootte van de ingreep kunnen de hechtingen na 7 tot 14 dagen worden verwijderd.


gerelateerde onderwerpen

melanoom
moedervlekken
coagulatie (wegbranden)
biopt
Mohs’ micrografische chirurgie


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?