Zonnebank

Wat is een zonnebank?

Een zonnebank (ook wel: solarium) is een apparaat dat ultraviolet licht uitzendt met de bedoeling de huid bruin te laten kleuren. De meeste zonnebanken zijn een soort met UV-lampen bedekte bedden met een deksel met lampen. Als je daar op ligt word je dus van boven en onder gelijktijdig bestraald. Dit zijn de typische zonnebanken zoals deze in professionele zonnestudio’s worden gebruikt. Er zijn ook kleinere zonnehemels en lampen die voor thuisgebruik te koop zijn.

Hoe werkt een zonnebank?

Net als de zon zendt een zonnebank ultraviolet licht uit. Er zijn wel verschillen met de straling van de zon. Zonnebanken zenden vooral ultraviolet A (UVA) straling uit, terwijl zonlicht dat het aardoppervlak bereikt zowel UVA als UVB bevat. De hoeveelheid UVA die de zonnebank uitzendt is regelbaar en is soms veel hoger dan die in het zonlicht. Vooral intensieve zonnebanken zoals ‘zonnekanonnen’ en ‘turbobruiners’ zenden in korte tijd een hoge dosis ultraviolet licht uit.

Zijn zonnebanken veilig?

In het verleden werd wel gedacht dat het gebruik van zonnebanken om een kleurtje te krijgen weinig kwaad kon. Inmiddels is bekend dat ook UVA-licht uit zonnebanken de kans op het ontstaan van huidkanker sterk vergroot. Zo blijkt uit onderzoek dat de kans op het ontwikkelen van melanoom groter is bij mensen die een keer per maand (of vaker) gebruik maken van een zonnebank.
Behalve een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker is er ook sprake van een snellere veroudering van de huid: rimpels, ruwe plekken en pigmentverschuivingen ontstaan op jongere leeftijd na veelvuldig gebruik van de zonnebank.

Mogen kinderen en jongeren jonger dan 18 jaar onder de zonnebank?

Nee.
Vanwege het grote risico op het ontstaan van huidkanker op latere leeftijd mogen kinderen niet onder de zonnebank. Het toelaten van kinderen jonger dan 18 door uitbaters van zonnebanken is strafbaar.


literatuur
Henry W. Lim, William D. James, Darrell S. Rigel, Mary E. Maloney, James M. Spencer, Reva Bhushan. Adverse effects of ultraviolet radiation from the use of indoor tanning equipment: Time to ban the tan. J Am Acad Dermatol 2011;64:893-902

gerelateerde onderwerpen

zon & huid
huidkanker
bruin-zonder-zon producten
rimpels

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?