Lentigo

Wat is een lentigo (pigmentvlek)?

Lentigo (meervoud: lentigines) is een zeer algemene, goedaardige gepigmenteerde huidafwijking die optreedt bij mensen van middelbare tot oudere leeftijd. Vooral mensen met een licht huidtype en veel blootstelling aan zonlicht in het verleden hebben een verhoogd risico. Ongeveer 80% van de Nederlanders en Belgen van 65 jaar en ouder heeft wel een of meerdere lentigines. De plekken worden vooral in het gelaat en op de handruggen gezien. Andere namen voor een lentigo zijn pigmentvlek, zonnevlek of levervlek.

Hoe ontstaat een pigmentvlek?
Er bestaat een duidelijk verband tussen het ontstaan van pigmentvlekken en de hoeveelheid zonlicht waaraan de huid gedurende het leven is blootgesteld. De pigment producerende cellen, de melanocyten, maken teveel pigment aan.

Hoe ziet het eruit?

Lentigo
Een lentigo is typisch een egaal bruin gepigmenteerde, scherp begrensde ovale of grillig begrensde vlakke pigmentvlek van enkele millimeters tot enkele centimeters groot.

Lentigo maligna
Verreweg de meeste lentigines zijn volstrekt goedaardig. In sommige lentigines kunnen zich echter kwaadaardige pigmentcellen ontwikkelen. Een dergelijke lentigo noemen wij dan een lentigo maligna. In feite is het lentigo maligna het laatste stadium vóór melanoom, de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Een lentigo maligna onderscheidt zich van een gewone lentigo door een wisselende en grillige pigmentatie. Bij lentigines die veranderen of klachten geven dient de huisarts te worden geconsulteerd. Meer over lentigo maligna.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Meestal kan de diagnose met het blote oog gesteld worden. Bij twijfel wordt gekeken met een dermatoscoop (een handmicroscoop voor de huid) of wordt er zelfs een biopsie genomen om het weefsel verder te laten onderzoeken door de patholoog.

Hoe wordt een pigmentvlek behandeld?
Omdat een lentigo goedaardig is hoeft deze niet behandeld te worden.
Wanneer het om cosmetische redenen wenselijk is om de lentigo te verwijderen zijn er twee mogelijkheden van behandeling: aanstippen met vloeibare stikstof of lasertherapie.

stikstof
met de stikstofbehandeling worden de oppervlakkige huidcellen die pigment bevatten stuk gevroren en vervangen door nieuwe huidcellen die geen overtollig pigment bevatten. Een relatief nadeel is dat bij (iets) te lang doorvriezen een litteken kan ontstaan.

laser
verwijdering met de robijnlaser wordt door velen als de behandeling van voorkeur gezien (zie video). Voordeel is dat de kans op littekenvorming zeer gering is. Een nadeel is de relatief hoge prijs van de behandeling en het feit dat laserbehandeling van lentigines in Nederland niet vergoed wordt door de ziektekostenverzekeraars.

Bij beide behandelingen (stikstof en laser) komt het regelmatig voor dat de lentigo na verloop van tijd weer terugkomt.


gerelateerde onderwerpen

lentigo maligna
melanoom
huidveroudering
bruine vlekken op de huid
zon en huid
video over behandeling met de robijnlaser

Literatuur
Ortonne JP et al: Treatment of solar lentigines. J Am Acad Dermatol. 2006 May;54(5 Suppl 2):S262-71


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?