Roken en de huid

Wat zijn de effecten van roken op de huid?

Het roken van tabak kan ernstige aandoeningen veroorzaken. Vooral de relatie tussen roken en het ontstaan van longkanker is algemeen bekend. Sinds de invoering van waarschuwende teksten op verpakkingen van rookwaar zal het rokers duidelijk zijn dat er ook een scala van andere gezondheidsrisico’s aan het roken verbonden is. Ook de huid wordt door roken beschadigd…
In deze folder wordt uitgelegd welke negatieve invloeden roken op de huid heeft.

roken en de huid

Effect op de bloedcirculatie in de huid
Bepaalde stoffen in tabaksrook hebben een vernauwend effect op de bloedvaten in de huid. Door deze vernauwing vermindert de bloedtoevoer naar de huid. Hierdoor ontstaat een relatief tekort aan zuurstof en voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goed functioneren van de cellen in de huid. Dit kan leiden tot een grijzige tot grauwe gelaatskleur.

Effect op het huidweefsel
Bepaalde stoffen in tabaksrook kunnen de afbraak van bindweefsel in de huid bevorderen waardoor het zijn elasticiteit verliest. Hierdoor ontstaan vroegtijdig rimpels en plooien in de huid. Mensen die 15-20 sigaretten per dag roken hebben een huid die gemiddeld net zo veel rimpels vertoont als niet-rokers die 20 jaar ouder zijn. Er treedt dus een versnelde veroudering van de huid op. Bij mensen die tijdig stoppen met roken verdwijnt deze voortijdige veroudering gedeeltelijk.

Effect op het haar
Er is een relatie tussen kaalheid en roken. Het voortijdig uitvallen van de haren bij rokers heeft waarschijnlijk te maken met de reeds eerder beschreven vernauwing van de bloedvaten in de huid waardoor de haarwortels onvoldoende zuurstof en voeding krijgen om adequaat te kunnen functioneren. Rokers krijgen ook eerder grijze haren dan niet rokers; hierbij speelt waarschijnlijk hetzelfde mechanisme van tekort aan zuurstof en voeding voor de haarzakjes een rol.

Effect op de mondholte
Tabaksrook heeft ook een direct effect op de slijmvliezen in de mond. Er is een zeer sterke relatie tussen het gevaarlijke plaveiselcelcarcinoom van de mondholte en roken. Ook afwijkingen aan de tong komen vaker voor bij rokers. Bekende voorbeelden zijn de haartong en de landkaarttong die aanzienlijk vaker bij rokers voorkomen dan bij niet-rokers. Zeer bekend is natuurlijk ook de slechte adem (halitosis) bij rokers.

roken en de huidfoto: mondcarcinoom op het wangslijmvlies als gevolg van roken.

Effect op huidziekten
Er is een sterke relatie tussen roken en psoriasis. Psoriasis is een relatief veel voorkomende, vervelende huidziekte die zich kenmerkt door roodheid en schilfering. Bij rokers is er een 3x grotere kans dat psoriasis zich openbaart dan bij niet-rokers. De ziekte van Andrews en Barber, een variant van psoriasis die gepaard gaat met pusblaartjes aan de handen en voeten, wordt zelfs vrijwel uitsluitend bij rokers gezien. Het stoppen met roken geeft vermindering van psoriasis en is dus voor patienten met psoriasis van groot belang.

roken en de huidfoto: roken kan psoriasis duidelijk verergeren

Er zijn sterke aanwijzingen dat roken autoimmuunziekten zoals lupus erythematosus kunnen verergeren of zelfs kunnen uitlokken. Mede om die reden is het verstandig dat patienten met huidlupus afzien van roken. Epidemiologisch onderzoek in Zweden toonde tevens aan dat er een relatie is tussen roken en langdurig handeczeem. Ook hidradenitis is een huidziekte die kan verergeren door de giftige stoffen in tabaksrook

Conclusie
Roken heeft een negatief effect op de functie van de huid en versterkt de vorming van rimpels. Het speelt een belangrijke rol in het ontstaan van kanker van de mondholte en de lippen, veroorzaakt een slechte adem en kan chronische huidaandoeningen verergeren of uitlokken. Door te stoppen met roken kan een belangrijk deel van de negatieve effecten weer worden opgeheven.

Stoppen met roken
Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Zo kunnen het stoppen onder andere met medicijnen worden ondersteund. De huisarts kan u daarover informeren.


gerelateerde onderwerpen

huidkanker
huidveroudering
psoriasis
haartong
ontstoken tandvlees (gingivitis)
rimpels
haaruitval

Literatuur
Wollina U: Smoking and the Skin. Skinmed. 2017 Jun 1;15(3):197-202
Bonamonte D: Tobacco-induced contact dermatitis. Eur J Dermatol. 2016 Jun 1;26(3):223-31
Armstrong AW et al: Psoriasis and smoking: a systematic review and meta-analysis. Br J Dermatol. 2014 Feb;170(2):304-14
Denny G et al: The effect of smoking and age on the response to first-line therapy of hidradenitis suppurativa: An institutional retrospective cohort study. J Am Acad Dermatol. 2017 Jan;76(1):54-59

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?