Golfersbenen

Wat zijn golfersbenen?

Bij golfersbenen (ook wel golfers vasculitis genoemd) ontstaan donkerrode, vlekkerige plekken op de benen. De plekken ontstaan vooral aan de onderbenen en zijn vlak tot iets verheven. De vlekken trekken binnen een week weg, maar kunnen onder geschikte omstandigheden steeds weer terugkomen. De klachten treden vooral op na lange wandelingen, trektochten en langdurig golfen. Mensen met klachten van golfbenen zijn doorgaans van middelbare leeftijd of ouder. Vaak is er sprake van enige jeuk, branderigheid of prikkeling in de huid, maar sommige mensen ervaren ook in het geheel geen verschijnselen van de golfersbenen.

Wat is de oorzaak van golfersbenen?

Hoe golfersbenen precies ontstaan is nog niet volledig opgehelderd. In feite is er sprake van bloed dat uit de kleinste bloedvaatjes ‘geperst’ wordt. Het ontstaat vooral aan de onderbenen, dus daar waar de bloedstuwing in het adersysteem het hoogst is. Het is voorstelbaar dat na lang golfen of wandelen bij warm weer de druk op de kleinste bloedvaatjes hoger wordt en de doorlaatbaarheid van de bloedvatwandjes toeneemt. Het is ook voorstelbaar dat bloedvaten van oudere mensen iets kwetsbaarder zijn en makkelijker bloedcellen doorlaten bij het stijgen van de druk in aders van de onderbenen. De duur van de activiteiten is ook van belang: de meeste golfers met deze klachten krijgen pas klachten als ze hole 14 of 15 bereikt hebben…

Hoe ziet het eruit?

Er is sprake van een rode vlekkerige uitslag aan de (onder)benen. Deze vlekken zijn meestal aanvankelijk helderrood van kleur maar worden binnen 24 uur rood-paars. De voorkeursplekken zijn gelegen rond de enkels en aan de scheenbenen, maar ook de huid van de bovenbenen kan incidenteel meedoen. Opvallend is dat daar waar een ‘tegendruk’ aanwezig is van de sokken de rode plekken weg kunnen blijven. Een klein deel van de mensen (12%) ervaart ook een zwelling van de enkels (oedeem).

Wie krijgt het?

Vooral ouderen zijn gevoelig voor het ontwikkelen van golfbenen: de gemiddelde leeftijd voor golfersbenen is 67 jaar.

Hoe wordt het behandeld?

De verschijnselen van golfersbenen verdwijnen in 80% binnen 3 dagen, bij de overige 20% is binnen 1 week volledig weggetrokken. Bij nieuwe langdurige inspanningen zullen de plekken opnieuw optreden. Het dragen van elastische compressie kousen tijdens het golfen of andere langdurige lichaamsbeweging gaat het ontstaan van nieuwe plekken tegen.


gerelateerde onderwerpen

elastische kousen
vasculitis
spataderen

Literatuur
Kelly RI et al: Golfer’s vasculitis. Australas J Dermatol. 2005 Feb;46(1):11-4.


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?