Roos

Wat is hoofdroos?

Roos is een vorm van eczeem op het behaarde hoofd. Het betreft een variant van seborrhoïsch eczeem, dat ook elders op het lichaam kan voorkomen. Talloze mensen hebben last van roos. Er is sprake van een lichte ontsteking van het behaarde hoofd, waardoor de hoofdhuid gaat schilferen en jeuken.

roos hoofdroos

Hoe ontstaat roos?

Roos is een vorm van eczeem dat ten dele wordt veroorzaakt door een gistinfectie van het behaarde hoofd. De gist heet officieel Pityrosporon ovale. Bij mensen zónder roos komt de gist ook voor, maar veel minder dan bij mensen mét roos. Het is onderzocht dat mensen met roos gemiddeld 922.000 gist-organismen per vierkante centimeter hoofdhuid bij zich dragen!

Wie kan roos krijgen?

Roos komt veel voor en mannen en vrouwen van alle leeftijden kunnen het krijgen.

Hoe wordt het behandeld? 


Het bestrijden van de gisten kan een sterke verbetering van het eczeem opleveren, waardoor de roos (vrijwel) helemaal verdwijnt. 
Er zijn speciale anti-roos shampoos die het probleem wel onder controle kunnen houden. Ketoconazolshampoo is een product om de pityrosporon gist zelf uit te schakelen. Bij aanhoudende jeuk kan soms ook tijdelijk een corticosteroïd-houdende lotion worden voorgeschreven.

Wat zijn de vooruitzichten?

Het is helaas niet mogelijk de gist voor eens en voor altijd uit te bannen. Vaak komt enige tijd na het staken van de therapie de roos weer geleidelijk terug. Wanneer de ‘roos’ in het geheel niet reageert op de behandeling, of wanneer er sprake is van schilfering op een scherp begrensde plek op het behaarde hoofd is er wellicht sprake van een vorm van psoriasis in plaats van een seborrhoïsch eczeem. Aangezien bij psoriasis een iets andere behandeling op zijn plaats is, is het van belang dit onderscheid te maken.


Aan hoofdroos gerelateerde onderwerpen

pityrosporon folliculitis (gistpuistjes)
berg
schilfering op het behaarde hoofd – overzicht
seborrhoïsch eczeem
jeuk op het behaarde hoofd
tinea amiantacea (schalp)
schimmel op de hoofdhuid
psoriasis

Literatuur
Borda LJ et al: Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. J Clin Investig Dermatol. 2015 Dec;3(2) Volledig artikel


Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?