Muggenbeet

Wat is een muggenbeet?

Een muggenbult is een sterk jeukende reactie die ontstaat op de plek van de huid waar een mug bloed zuigt. Vooral in waterrijke gebieden komt de mug ‘s zomers massaal voor. Voor de voortplanting heeft de mug water nodig om haar eieren in te leggen en bloed om de eieren te kunnen produceren.

Welke mug is de boosdoener (in Nederland en België)?

Muggen komen wereldwijd voor. Bekend zijn natuurlijk de malariamuggen die in de (sub)tropen de malaria parasiet overbrengen. In Nederland en België is de malariamug al een kleine eeuw geleden uitgeroeid. Dat geldt helaas niet voor de gewone steekmug (familie Culicidae). Deze zorgt voor veel overlast in de zomer en vroege herfst. Overigens is het merendeel van de ruim 20 soorten muggen niet stekend. Van de steekmuggen is het alleen het vrouwtje dat bloed zuigt en zodoende overlast veroorzaakt.

Hoe ziet een muggenbeet eruit?

De gewone muggenbeet veroorzaakt ter plaatse van de beet een intens jeukende bult. Deze bult lijkt sterk op die van urticaria of netelroos. De zwelling verdwijnt meestal binnen enkele uren grotendeels, maar de jeuk blijft vaak langer aanwezig. Door krabben kan de zwelling telkens weer ‘geactiveerd’ worden.
Soms kan de reactie van de huid zo sterk zijn dat er een blaasje (vesikel) of zelfs een blaar ontstaat ter plekke van de beet. Deze overgevoeligheidsreactie wordt “culicosis” of ook wel “culicosis bullosa” genoemd. De bulten en de blaren drogen na een aantal dagen in. Soms weet een bacterie in de plek binnen te dringen en ontstaat een bacteriële infectie op de culicosis-plek ontstaat. Culicosis wordt vooral bij kinderen gezien.

culicosis na muggenbeetfoto: culicosis op de wang

Hoe worden ze behandeld?

Muggenbeten die sterk jeuken kunnen met een corticosteroïd zalf worden behandeld. Corticosteroïdzalf is vaak erg effectief in het bestrijden van de jeuk en hoeft niet langer dan enkele dagen gebruikt te worden. Ook lokale antihistaminica kunnen effectief zijn in het bestrijden van de jeuk en de zwelling. Wanneer er sprake is van een bacteriële infectie die de beet compliceert is behandeling met antibiotica zalf (bv. fusidinezuur) aan te bevelen. Bij een meer uitgebreide bacteriële infectie is het raadzaam om de arts te raadplegen omdat dan wellicht ook een systemisch antibioticum nodig is.

Hoe voorkom ik muggenbeten?

Barrière

voorkom dat muggen het huis binnen komen door middel van horren voor ramen en deuren.

Meppen

zijn de muggen toch binnen gekomen zijn ze meestal niet moeilijk te vangen. Muggen zijn relatief trage insecten die makkelijk met de vliegenmepper of krant te verschalken zijn.

Kleding

In de buitenlucht kunt U Uw kleding aanpassen in muggenrijke gebieden. Draag bijvoorbeeld kleding met lange mouwen.

Geurtjes

muggen lijken niet van citroenlucht te houden. Er zijn producten op de markt met citroengeur die bedoeld zijn de muggen op afstand te houden. De waarde van deze producten wordt wel eens in twijfel getrokken. Het effect is op zijn best slechts van korte duur. Het plaatsen van citroengeraniums op de vensterbank heeft ook nauwelijks waarde in het afweren van muggen.

Tocht

soms wordt geadviseerd ruimten goed te laten tochten omdat muggen niet van tocht zouden houden. Helaas is in bijna elke ruimte wel een tochtvrij hoekje te vinden. De kans dat u met het doortochten van ruimten van de muggen afkomt is niet waarschijnlijk, sterker nog: er vliegen wellicht weer nieuwe exemplaren naar binnen…

DEET

producten die DEET (N,N-diethyl-m-toluamide) bevatten zijn zeer effectief bij het op afstand houden van muggen. DEET wordt op de huid aangebracht en werkt dan (afhankelijk van de concentratie) gemiddeld 3-8 uur. Hoewel DEET effectief is in het afschrikken van muggen zijn er helaas wel beperkingen aan het gebruik ervan. Zo kan het bij inslikken gezondheidsproblemen geven. Meestal wordt terughoudendheid betracht bij gebruik bij jonge kinderen en zwangeren.


Aan muggenbeten gerelateerde onderwerpen

insectenbeten (overzicht)
urticaria (galbulten)
wespensteek
kwallenbeet
hooimijt
vlooienbeet
bedwantsenbeet


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?