Huidproblemen aan de penis

Welke huidproblemen aan de penis zijn er?

Er zijn huidafwijkingen die alleen aan de penis voorkomen. De meeste afwijkingen aan de penis die bij de huisarts en de dermatoloog worden gezien betreffen echter huidafwijkingen die ook op andere delen van de huid kunnen voorkomen. Hieronder een aantal penisaandoeningen die met enige regelmaat op het spreekuur gezien worden.


balanitis van Zoon

Balanitis plasmocellularis van Zoon
Balanitis plasmocellularis (van Zoon) is een niet-zeldzame ontsteking die kan voorkomen aan de glans (eikel) van de penis en aan de binnenzijde van de voorhuid. De ontsteking is goedaardig en niet besmettelijk.
Lees meer…


huidproblemen van de penis queyraterythroplasie van Queyrat

Erythroplasie van Queyrat
De ziekte van Queyrat is een voorstadium van peniskanker. Het is betrekkelijk zeldzaam. De afwijking begint met een rode, gladde of fluweelachtige plek op de voorhuid of de eikel. De aandoening kan zeer sterk lijken op een ontsteking (balanitis).
Lees meer…


huidproblemen van de penis lichen sclerosuslichen sclerosus van de penis

Lichen sclerosus
Meestal ontstaat eerst een ontsteking van de voorhuid van de penis, soms ook van de eikel. Ten gevolge van deze ontsteking kan de voorhuid vernauwen, waardoor deze niet meer over de eikel kan worden teruggeschoven. In een later stadium (en soms tegelijkertijd) ontstaat een verdunning van de huid (atrofie). De huid wordt wit van kleur en lijkt dan papierdun.
Lees meer…


huidproblemen van de penis genitale wrattengenitale wratten

Genitale wratten
Genitale wratten zijn roze-rode wratjes van 1-2 mm groot, die soms kunnen samenvloeien tot grotere bloemkoolvormige wratten. De wratten ontstaan op de penis, rond de anus en vagina, en soms ook in de vagina. Zij worden door sexueel contact overgebracht.
Lees meer…


huidproblemen van de penis genitale herpesgenitale herpes

Herpes
bij herpes ontstaan zeer pijnlijke blaasjes die meestal snel stuk gaan en erosies worden. Deze erosies zijn enkele millimeters groot en worden gezien op de glanspenis, de voorhuid en de schacht van de penis.
Lees meer…


huidproblemen van de penis eczeemeczeem

Psoriasis en eczeemachtige afwijkingen
Eczeem en psoriasis kunnen naast andere locaties op het lichaam ook aan de penis voorkomen. Soms geeft het bestaan van plekken elders op het lichaam de sleutel tot de goede diagnose van de plekken aan de penis. Dit wordt moeilijker als de penis de enige lokalisatie van het probleem betreft. Eczeemachtige klachten en psoriasis, vooral als ze aan de glanspenis of de voorhuid zitten, zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Seborrhoisch eczeem is een type eczeem dat relatief vaak aan de penis gezien wordt.


huidproblemen van de penis candidacandida

Candida
Candida is een gist die van nature voorkomt op de huid en in de vagina. Normaal leidt de candida niet tot een infectie. Bij vermindering van de weerstand kan een candida wel een probleem worden. Candidainfecties van de penis komen wel voor, maar zijn minder algemeen dan wel eens wordt aangenomen. Meestal is een lokale behandeling met anti-gistzalf voldoende. Bij herhaalde problemen kan nader onderzoek naar mogelijke weerstandsverlaging nodig zijn.


huidproblemen van de penis peniscarcinoompeniscarcinoom

Peniscarcinoom
Peniscarcinoom is relatief zeldzaam. Het is wel een ernstige aandoening. Het betreft meestal een plaveiselcelcarcinoom en zaait vrij makkelijk uit. Bij vaststelling van de diagnose is een snelle behandeling vereist!
Lees meer…


huidproblemen van de penis peyroniepeyronie

Peyronie
Bij 1 op de vijftig mannen van boven de 45 ontstaat de ziekte van Peyronie. Bij deze aandoening kromt de penis zich onnatuurlijk tijdens de erectie. Dit is het gevolg van een bindweefselverandering aan een zijde van de penis.
Lees meer…


syfilis luessyfilis

Syfilis
Syfilis (ook wel: lues) is een ernstige seksueel overdraagbare aandoening. Tijdens het eerste stadium van de ziekte kan een klein, vast aanvoelend en meestal pijnloos zweertje ontstaan op de plek waar de ziekteverwekker het lichaam is binnengedrongen. Syfilis wordt bestreden met antibiotica.
Lees meer…


gerelateerde onderwerpen

smegma


Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?