Eikenprocessierups

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de rups van de nachtvlinder Thaumetopoea processionae (eikenprocessierupsvlinder). Deze komt algemeen voor op eikenbomen in België en Nederland. De haren van de rups kunnen heftige huidreacties en klachten van de ogen veroorzaken. eikenprocessierupsen.

eikenprocessierups

Wat zijn de huidklachten bij de eikenprocessierups?

De klachten worden veroorzaakt door de brandharen op het lijf van de rups. Elke rups heeft honderdduizenden brandharen die als een pijl kunnen worden afgeschoten wanneer de rups wordt bedreigd. Huidcontact met deze haren geeft een sterk jeukende en branderige huidreactie die soms kan lijken op galbulten. Bij een meer uitgebreide blootstelling zijn ook wel klachten van braken en algemene malaise beschreven.
Wanneer de brandharen in de ogen terecht komen ontstaat een branderige ontsteking van de slijmvliezen van de ogen.

Hoe worden de huidklachten behandeld?

De huidafwijkingen die door de brandharen van de eikenprocessierups worden veroorzaakt zullen uiteindelijk vanzelf weer verdwenen. De ontstekingsreactie en de jeuk kunnen eventueel worden bestreden met een corticosteroïdcreme. Ook verkoelende lotions (zoals calamine schudlotion en lotio alba) kunnen de klachten verlichten. Bij ernstiger klachten zoals benauwdheid en braken is het belangrijk om snel een arts te raadplegen.

Voorkómen van klachten

De klachten die de eikenprocessierups veroorzaakt ontstaan niet alleen bij direct contact. Door de wind kunnen brandharen naar de directe omgeving van de aangetaste eiken verplaatst worden. Nietsvermoedende wandelaars of fietsers kunnen dus met de brandharen geconfronteerd worden. Dit is vooral het geval in de maanden juni en juli. In Nederland komen de eikenprocessierupsen vooral voor in het zuiden en oosten van het land. De laatste jaren zijn er ook elders in het land regelmatig meldingen van ‘uitbraken’ van de rupsen. Gelukkig wordt bij ontdekking van haarden van eikenprocessierupsen door de lokale overheid met borden gewaarschuwd dat de rupsen in de omgeving actief zijn en zullen de rupsen en de rupsennesten professioneel worden opgeruimd.


gerelateerde onderwerpen

urticaria (galbulten)
jeuk
beestjes en de huid

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?