Capsaicine creme

Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het geneesmiddel capsaïcine. Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort.
Lees de bijsluiter vóór gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.

Wat is capsaïcine creme?

Capsaïcine creme is een geneesmiddel dat kan worden gebruikt om oppervlakkige zenuwpijn te bestrijden. Capsaïcine is een stof die gewonnen wordt uit chilipepers. Het is capsaïcine die pepers de hete smaak geeft. Mensen die wel eens rode pepers hebben klaargemaakt in de keuken met blote vingers hebben mogelijk wel eens het tijdelijke, iets verdoofde gevoel in de huid van de vingertoppen meegemaakt als de vingertoppen enige tijd met het sap uit de pepers in aanraking zijn geweest.

Hoe werkt capsaïcine?

Capsaïcine zorgt voor het verlagen van de hoeveelheid substance P in de zenuwuiteinden in de huid. Substance P is een stofje dat verantwoordelijk is voor het doorgeven van het pijnsignaal in de huidzenuw. Wanneer capsaïcine gedurende langere tijd meerdere keren per dag op de huid wordt aangebracht wordt de substance P in de huid sterk verlaagd (uitgeput) en bereikt het medicijn zijn doel: verlagen van pijn en jeuk.

Waar wordt capsaïcinecreme onder meer voor gebruikt?

neuralgie na gordelroos
na een aanval van gordelroos (herpes zoster) kan het aangedane huidgebied nog langdurig zeer pijnlijk blijven.
Capsaicine creme kan deze pijn bestrijden.

notalgia paresthetica
deze vorm van hardnekkige jeuk op de rug kan ook goed reageren op de capsaicine creme. Lastig is wel dat de jeukende plek meestal vrijwel centraal op de rug zit en daarom lastig in te smeren is.

brachioradiale jeuk
deze heftige en hardnekkige vorm van jeuk aan de armen kan ook vaak goed reageren op dit geneesmiddel.

diabetische polyneuropathie

(plaatselijke) jeuk bij hemodialyse

Hoe vaak moet het worden gesmeerd?

Voor het optimale effect moet de creme 3 of 4x per dag worden aangebracht. Vooral in het begin van de behandeling zorgt de creme voor een heel branderig gevoel op de ingesmeerde huid. Na een aantal dagen wordt dat branderig effect minder en het optimale effect wordt meestal pas na enkele weken bereikt. Het nemen van een douche of bad net vóór of na het aanbrengen van de creme verergert de branderigheid, dat kunt u dus beter niet doen.
Als capsaicine minder vaak dan 3-4x per dag wordt gesmeerd houdt de branderigheid langer aan en is het uiteindelijke effect van de behandeling minder.

Mogelijke bijwerkingen

De belangrijkste bijwerking is een branderig gevoel en roodheid in het eerste half uur na het aanbrengen van de creme. Deze ‘bijwerking’ is meestal na twee weken smeren uitgedoofd, het branderig gevoe treedt dan niet meer op.
Vrij zeldzame bijwerkingen (minder dan 1%) zijn onder andere: hartkloppingen, keelirritatie, hoesten, misselijkheid en verhoogde bloeddruk. Lees voor het volledige overzicht de bijsluiter goed door!

Waar kan ik capsaïcine creme krijgen?

De creme is op doktersrecept verkrijgbaar in de apotheek. Er zijn twee sterkten: 0,025% en 0,075%. De 0,025% creme wordt vooral toegepast bij jeuk bij hemodialyse. Voor de andere indicaties wordt meestal de 0,075% creme voorgeschreven.


gerelateerde onderwerpen

jeuk
brachioradiale jeuk
notalgia paresthetica
gordelroos
diabetes en de huid
farmacotherapeutisch kompas over capsaïcine

literatuur
Derry S et al: Topical capsaicin (low concentration) for chronic neuropathic pain in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Sep 12;(9)

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?