Naevus sebaceus

Wat is een naevus sebaceus?

Een naevus sebaceus is een aangeboren huidafwijking die nog het meest lijkt op een geel gekleurde moedervlek. Het is het gevolg van een ‘weeffoutje’ in het ectoderm, het deel van de embryo waaruit de huid en het zenuwweefsel ontstaat. Een naevus sebaceus is goedaardig.

Waar komen ze voor?
Meestal wordt naevus sebaceus op het behaarde hoofd aangetroffen maar zij kunnen ook ontstaan in het gelaat en de nek. Naevus sebaceus op andere plekken van de huid is zeldzaam.

Hoe ziet een naevus sebaceus er uit?
Bij de geboorte is de naevus sebaceus meestal vlak en geel van kleur. Later in de jeugd en met name tijdens de puberteit ontstaat vaak een onregelmatig, meer bobbelig oppervlak. Er treedt geen haargroei op.

Naevus sebaceus en huidkanker
Een naevus sebaceus is goedaardig. Uit onderzoek uit het verleden kwamen wel aanwijzingen naar voren dat huidkanker, met name basaalcelcarcinoom, makkelijker zou ontstaan in een naevus sebaceus dan in normale huid. Daaraan wordt in de laatste jaren weer getwijfeld: het ontstaan van huidkanker in het weefsel lijkt toch een zeldzaam fenomeen te zijn. Wel lijkt het verstandig om de plekken extra goed te beschermen tegen de zon, al vanaf de jongste kinderleeftijd.

Hoe wordt naevus sebaceus behandeld?
Als er wordt gekozen voor een behandeling, dan vindt deze plaats door middel van operatief verwijderen (excisie). Afhankelijk van de grootte en de locatie wordt dit uitgevoerd door de dermatoloog, chirurg of plastisch chirurg. Overleg wel van tevoren met uw arts alle voors- en tegens van de ingreep.
Als er wordt gekozen voor een afwachtend beleid en de naevus sebaceus dus gewoon blijft zitten is het verstandig de plek met regelmaat te controleren op veranderingen (bijvoorbeeld bultjes en wondjes in de naevus die niet willen genezen). Als er veranderingen optreden is het verstandig uw arts hier over te raadplegen.


gerelateerde onderwerpen

moedervlekken
basaalcelcarcinoom

Literatuur
Kamyab-Hesari K et al: Nevus sebaceus: a clinicopathological study of 168 cases and review of the literature. Int J Dermatol. 2016 Feb;55(2):193-200.


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?