hemangioom

Wat zijn hemangiomen?

Hemangiomen zijn in- of op de huid gelegen afwijkingen die bestaan uit grote hoeveelheden kleine bloedvaatjes (capillaire bloedvaten). Sommige zijn reeds bij de geboorte aanwezig of ontstaan in de eerste maanden na de geboorte. Anderen ontstaan juist op oudere leeftijd.
Er kunnen dus verschillende soorten hemangiomen worden onderscheiden:
* aardbei-hemangioom (haemangioma fructosum)
* ouderdoms hemangioom (kersenwrat)
Deze folder zal verder gaan over het ‘aardbei-hemangioom’ zoals dit bij kinderen voorkomt.

Aardbei-hemangioom (haemangioma fructosum)

Wat is het?

Dit is een vrij algemeen voorkomende vorm van hemangioom. Er wordt geschat dat 1 op de 20 kinderen een haemangioom ontwikkelt. Hemangiomen ontstaat meestal in het eerste jaar na de geboorte. In de eerste weken tot maanden kunnen zij een snelle groei vertonen.
Hemangiomen moeten worden onderscheiden van de vaatmalformaties. Deze afwijkingen zijn reeds bij de geboorte aanwezig. Voorbeelden van vaatmalformaties zijn wijnvlekken en ooievaarsbeten.

Hoe ziet het eruit?

De aardbei-hemangiomen beginnen als vlakke of iets verheven rode plekken. In de meeste gevallen groeien zij uit tot een helderrode zwelling die in grootte kan variëren van enkele millimeters tot vele centimeters. Ongeveer 80% van de hemangiomen ontstaan in het hoofd-hals gebied.

Hoe wordt het behandeld?

In verreweg de meeste gevallen is behandeling niet nodig of zelfs schadelijk. Meer dan 95% van de aardbei-hemangiomen verdwijnt uiteindelijk spontaan. Meestal gebeurt dit tussen het 3e en 10e levensjaar. Behandeling is wel noodzakelijk wanneer grote hemangiomen in het gezicht het ademhalen of het zien gaan belemmeren. In die gevallen kan behandeling wel nodig blijken. De laatste jaren is er steeds meer ervaring opgedaan met behandeling door middel van propranolol (een beta-blokker). Wanneer dit onvoldoende effect heeft kunnen ook sterke corticosteroiden (bv prednison) gegeven worden. Dergelijke behandelingen dienen alleen te gebeuren in gespecialiseerde klinieken onder begeleiding van een team van specialisten.

hemangioomfoto: hemangioom voor- en tijdens spontaan kleiner worden.

Hoe is het beloop?

Zoals gezegd worden de meeste hemangiomen vanzelf kleiner vanaf het 3e levensjaar. Soms gaat deze ‘regressie’ gepaard met vorming van een zweer aan het oppervlak van het hemangioom. Ook grote hemangiomen in cosmetisch gevoelige gebieden kunnen vrijwel volledig verdwijnen. Het uiteindelijk cosmetisch resultaat is meestal goed.


gerelateerde onderwerpen

laser
wijnvlek
kersenwratjes
angioma serpiginosum
pyogeen granuloom
venous lake (hemangioom op de lip)

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?