Pyogeen granuloom

Wat is een pyogeen granuloom?

Het pyogeen granuloom is een goedaardig, snel groeiend tumortje. Het is opgebouwd uit zeer sterk doorbloed bindweefsel. Het komt vrij veel voor en is vaak gelokaliseerd aan de handen, voeten of in het gezicht. Andere namen voor pyogeen granuloom zijn: granuloma teleangiectaticum, granuloma pyogenicum en lobulair capillair hemangioom.

pyogeen granuloomfoto’s: zowel de vingers als de lippen zijn een voorkeursplek voor pyogeen granuloom.

Hoe ontstaat het?
Hoe het pyogeen granuloom ontstaat is niet helemaal duidelijk. Opvallend vaak begint het probleem met een kleine verwonding van de huid.

Wie krijgt het?
Het pyogeen granuloom kan bij alle leeftijden en bij beide geslachten ontstaan. In de meeste gevallen ontstaat het echter voor het 30e levensjaar.

Hoe wordt het behandeld?
Hoewel het granuloma pyogenicum goedaardig is geeft het vaak veel overlast omdat het bij een lichte beschadiging (en soms zelfs spontaan) kan bloeden. Verwijdering vindt meestal plaats door wegbranden (coaguleren) of wegsnijden en hechten. Vooral na wegbranden komt het veel voor dat het granuloma pyogenium weer terugkomt.
In sommige gevallen zal de behandelend arts het weefsel na verwijdering willen onderzoeken omdat bepaalde vormen van huidkanker (zoals het melanoom van het niet-gepigmenteerde type) uiterlijk soms sterk kunnen lijken op het pyogeen granuloom.


gerelateerde onderwerpen

de huid
navelgranuloom bij baby’s

Literatuur
Koo MG et al: Pyogenic Granuloma: A Retrospective Analysis of Cases Treated Over a 10-Year. Arch Craniofac Surg. 2017 Mar;18(1):16-20


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?