Zweetvoeten

Wat zijn zweetvoeten?

Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Zweetvoeten. Vooral de onaangename lucht die ‘zweetvoeten’ verspreiden maken ze tot een vervelend probleem.

Hoe ontstaan ze?
In onze westerse samenleving lopen velen van ons het grootste deel van de dag met dichte schoenen. Door de vele zweetkliertjes aan de voeten ontstaat in de schoenen een vochtig milieu. Bacteriën voelen zich in de vochtige, warme omgeving prima thuis. Bovendien hebben ze voldoende voeding waar ze van kunnen leven: de hoorncellen van de huid van de voeten. Het zijn deze bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de vervelende ‘tenenkaas’-lucht.
De belangrijkste bacteriën die aan de voeten gevonden kunnen worden zijn: Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis en Kytococcus sedentarius. Deze bacteriën zetten het zweet (dat zelf geen geur heeft) om in de geurstoffen waar de zweetvoet zo berucht om is…

Hoe worden ze behandeld?
De behandeling bestaat uit enerzijds meer ventilatie rond de voeten en anderzijds bestrijding van de bacteriën.

Ventilatie
– draag katoenen sokken
– draag goed ‘ademende’ schoenen

Desinfectie
– voeten 2x daags wassen met water en zeep, goed afspoelen en drogen.
– in hardnekkige gevallen wassen met betadine scrub (een zeep op jodiumbasis, verkrijgbaar bij apotheek en drogist). Eerst 1x/dag gedurende 5 dagen, daarna 2x/week. De betadine zorgt voor optimale bacterie-bestrijding.
– er zijn ook desinfecterende sokken met zilver geimpregneerde vezels verkrijgbaar.

Teveel zweten
Wanneer de voeten sterk zweten en gewone ventilerende maatregelen niet helpen om de voeten zweetvrij te houden is aanvullende behandeling nodig.
Via de arts zijn zweetremmende cremes en lotions verkrijgbaar. Deze bevatten meestal aluminiumchloride. In sommige gevallen is behandeling met botuline-toxine injecties toe te passen. In zeer extreme situaties, waarbij de eerder genoemde behandelopties niet werken is ook thoracale sympathectomie te overwegen. Hierbij wordt via een scopie-ingreep de centrale sympathische zenuw uitgeschakeld.


Gerelateerde onderwerpen

zweten
botox tegen zweten
iontoforese tegen zweten
deodorant

Literatuur
Vlahovic TC: Plantar Hyperhidrosis: An Overview. Clin Podiatr Med Surg. 2016 Jul;33(3):441-51
Baumgartner FJ et al: Superiority of thoracoscopic sympathectomy over medical management for the palmoplantar subset of severe hyperhidrosis. Ann Vasc Surg. 2009 Jan-Feb;23(1):1-7


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?