Ziekte van Hallopeau

Wat is de ziekte van Hallopeau?
De ziekte van Hallopeau (ook wel: acrodermatitis continua suppurativa) is een zeldzame huidafwijking van de vingers of tenen.

Hoe ziet het eruit?
De aandoening begint met kleine puistjes aan de top van één of enkele vingers of tenen. Deze puistjes zijn steriel, dat wil zeggen dat ze ontstaan zonder dat er een bacterie of ander micro-organisme een rol speelt. De pusteltjes hebben de neiging om samen te smelten tot één pus-bevattende blaar. Deze blaar gaat vervolgens stuk en vervolgens komt een ‘rauw’ stuk huid tevoorschijn. In deze kwetsbare (‘atrofische’) huid kunnen vervolgens weer nieuwe puistjes ontstaan, maar soms ook een klovende eeltlaag.
Typisch voor de ziekte van Hallopeau is dat uiteindelijk ook de nagel kan worden aangetast en zelfs verloren kan gaan. Ook het laatste vingerkootje kan worden aangetast en geleidelijk kan de vinger of teen dunner en kleiner worden.

Hoe wordt de diagnose Hallopeau gesteld?
In een vroeg stadium kan het soms moeilijk zijn om de aandoening te onderscheiden van psoriasis pustulosa palmoplantaris van Andrews en Barber, dyshidrotisch eczeem, herpes simplex of contacteczeem. In een iets verder gevorderd stadium is het voor de dermatoloog meestal niet moeilijk de diagnose te stellen.

Hoe wordt het behandeld?
De behandeling voor de ziekte van Hallopeau is vergelijkbaar met die voor psoriasis pustulosa. Meestal zal eerst worden geprobeerd met corticosteroïdzalf (eventueel gecombineerd met calcipotriol) de klachten te onderdrukken. Ook kan gekozen worden voor teerzalf.
Wanneer zalftherapie onvoldoende effect heeft kan gekozen worden voor lichttherapie (PUVA-belichting). Wanneer ook dit niet voldoende effectief is kan een orale therapie met Neotigason (acitretine) worden geprobeerd. Andere behandelopties zijn nog methotrexaat, ciclosporine en biologics zoals adalimumab en etanercept.


Aan Hallopeau gerelateerde onderwerpen

psoriasis
psoriasis pustulosa palmoplantaris van Andrews en Barber
handeczeem


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?