Allergie voor primine

Wat is primine?

Primine is het allergeen (een stof die allergische reacties kan veroorzaken) dat gevonden wordt in primula’s (sleutelbloemen). Primine (2-methoxy-6-pentyl-1,4-benzoquinone) behoort chemisch gezien tot een groep van stoffen die een quinone-structuur hebben. Het is een stof waarvoor men heel snel overgevoelig (gesensibiliseerd) wordt. Behalve allergie veroorzaakt primine ook huidirritatie.

Waar komt primine in voor?

Primine komt voor in primula’s, een groep van populaire kamer- en tuinplanten. Vooral kamerprimula’s (zoals de Primula obconica) kunnen veel primine bevatten. De stof zit in alle delen van de plant, ondermeer in de haartjes op de bladeren. Het is vooral de primine die uit deze haartjes vrijkomt die in de praktijk klachten geeft. Door de bladeren aan te raken kunnen de haartjes de primine in de huid prikken. Daarnaast kan primine (dat na vrijkomen uit de plant langdurig kan blijven reageren) zich met huisstof vermengen en door de lucht in huis blijven dwarrelen.

Hoe ziet allergisch eczeem door primine eruit?

Allergisch contacteczeem door primine kan er uitzien als jeukende, rode uitslag met zwelling, bobbeltjes en blaasjes, soms komt wondvocht vrij en is de huid nattend. Soms ontstaan er huidafwijkingen die meer lijken op netelroos. Huidklachten ontstaan op plaatsen waar huidcontact is geweest met primula’s maar via de handen kan de primine ook naar andere plaatsen van de huid worden overgebracht. Wanneer de primine zich heeft gehecht aan huisstof is het ook mogelijk dat het via de lucht op de huid terecht komt en daar vervolgens klachten veroorzaakt.

Hoe kunnen allergische reacties voorkomen worden?

Vermijdt primula’s, neem ze niet in huis. Tuinprimula’s geven meestal weinig problemen maar probeer ook een rechtstreeks huidcontact met deze planten te vermijden.

Zijn er nog andere bronnen van primine?

Primine komt ook voor in de stekels van de zwarte zeeëgel, Paracentrotus lividus. Het prikken aan de stekels van de zwarte zeeëgel kan dus behalve het ongemak van het prikken zelf en de infectierisico’s ook nog een allergische reactie op primine veroorzaken bij mensen met primine-allergie.


gerelateerde onderwerpen

allergie (algemeen)
contactallergisch eczeem
huidproblemen door planten

lijst van allergieen

Literatuur
Zachariae C et al: Primin in the European standard patch test series for 20 years. Contact Dermatitis. 2007 Jun;56(6):344-6

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?