Porokeratose van Mibelli

Wat is porokeratose van Mibelli?

Porokeratose is een huidafwijking die bestaat uit een ringvormige plek die bestaat uit een dun, glad centraal deel en een opvallende schilferende rand. Deze ringvormige rand bestaat uit afwijkende hoorncellen van de huid. Porokeratose van Mibelli is een van de verschillende soorten porokeratosen die bekend zijn. De oorzaak van de aandoening is onbekend.
De afwijkingen kunnen overal op de huid optreden, maar worden het meest gezien aan de strekzijde van handen, armen, voeten en benen. Ook kunnen plekken in het gezicht en het genitaalgebied ontstaan. Ook afwijkingen aan de nagels kunnen voorkomen bij deze vorm van porokeratose.

Wie krijgt porokeratose van Mibelli?

De aandoening ontstaat vaak al op de kinderleeftijd, maar kan ook op de volwassen leeftijd ontstaan. Zoals gezegd is de oorzaak van de aandoening onduidelijk, maar de indruk bestaat wel dat de klachten vaak voor het eerst ontstaan na een (tijdelijke) daling van de weerstand, bijvoorbeeld na een ziekteperiode.

Hoe is het verloop van de aandoening?

Typisch voor deze vorm van porokeratose is dat het, na aanvankelijke groei, vele jaren onveranderd aanwezig kan blijven op de huid. De huidafwijkingen geven doorgaans weinig tot geen klachten.
Wel is het zo dat in de porokeratose-plekken makkelijker huidkanker kan ontstaan dan in de huid er om heen. Het gaat dan meestal om een plaveiselcelcarcinoom, iets minder vaak om een basaalcelcarcinoom. Bij een opvallende verandering in een porokeratose-plek (zoals verdikking, open plekjes, pijn, bloeden) is het belangrijk om dit aan uw arts te laten zien. Deze beoordeelt dan of de plek nader moet worden onderzocht en behandeld.

Het is belangrijk om de huid met porokeratose van Mibelli goed te beschermen tegen overmatig zonlicht om de kans op het ontstaan van huidkanker zo klein mogelijk te houden.

Hoe kan porokeratose van Mibelli behandeld worden?

Porokeratose van Mibelli is een bijzonder hardnekkig probleem en behandeling is vaak weinig effectief. De volgende behandelingen kunnen overwogen worden bij de bestrijding van de aandoening:

0 bevriezing met stikstof (vooral geschikt voor kleinere individuele plekken)
0 CO2 laser
0 Efudix crème
0 acitretine tabletten (te overwegen bij heel uitgebreide porokeratose)


gerelateerde onderwerpen

actinische keratose
plaveiselcelcarcinoom
zon & huid

literatuur
Ferreira FR et al: Porokeratosis of Mibelli – literature review and a case report. An Bras Dermatol. 2013 Nov-Dec; 88(6 Suppl 1): 179–182 (volledig artikel)

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?