Puistjes

Wat zijn puistjes?

Verschillende huidaandoeningen worden aangeduid met de algemene naam ‘puistjes’ en daarom werkt deze term vaak verwarring in de hand. Puistjes zijn kleine ontstekingen van de huid met een klein wit kopje. Het kan gaan om ontstekingen van de talgkliertjes of de haarzakjes van de huid. Hieronder worden de meest voorkomende vormen van ‘puistjes’ behandeld.


Ontsteking van de talgkliertjes

Acne
als er over ‘puistjes’ wordt gesproken worden meestal jeugdpuistjes (acne vulgaris) bedoeld. Hierbij is sprake van een toegenomen productie van talg en toegenomen afsluiting van de afvoerkanaaltjes. Het uitdrukken van de talg kan leiden tot ontsteking van de huid rond de talgkliertjes. Acne komt vooral voor bij jong-volwassenen. Uitgebreide informatie over acne …

puistjes acnefoto: acne kan gepaard gaa met puistjes en meeëters.

Rosacea
bij rosacea is er sprake van puistjes die vooral voorkomen op die plekken in het gezicht waar veel talgkliertjes aanwezig zijn. Dit is vooral rond de neus, maar ook wel op het voorhoofd, de kin en de wangen. De puistjes zijn meestal kleiner dan die van Rosacea komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd. Uitgebreide informatie over rosacea…

puistjes rosaceafoto: de puistjes van rosacea zijn meestal kleiner dan die van acne en bevinden zich alleen in het gezicht.


Ontsteking van de haarzakjes

Folliculitis
ontsteking van de haarzakjes heet officieel folliculitis en kan worden veroorzaakt door bacteriën, schimmels en gisten. Ook kan folliculitis ontstaan zonder dat een micro-organisme een rol speelt (folliculitis decalvans op het behaarde hoofd bijvoorbeeld). Folliculitis komt heel veel voor en kan ondermeer worden uitgelokt door scheren.

puistjes folliculitisfoto: bij folliculitis is te zien dat het pusteltje precies in het haarzakje zit.


Overige oorzaken

Pseudofolliculitis
bij pseudofolliculitis ontstaan puistjes die lijken te ontstaan ter plekke van haarzakjes. In werkelijkheid zitten de ontstekingen in het gebied naast het haarzakje. Puistjes die ontstaan na scheren (bijvoorbeeld in de baardstreek) ontstaan zo. Lees hiervoor de folder over pseudofolliculitis barbae.

puistjes pseudofolliculitisfoto: kleine puistjes die lijken op haarzakontstekingen, maar die het niet zijn…

Pustulosis palmoplantaris van Andrews & Barber
bij deze vorm van psoriasis is er sprake van met pus gevulde blaasjes aan de handpalmen en voetzolen. Meer over deze aandoening.

puistjes Andrews-Barberfoto: puistjes aan de voetzolen past bij Andrews-Barber

Herpes
Ook herpes kan zich presenteren met op puistjes gelijkende huidafwijkingen. Vooral aan de palmzijde van de vingers is dit een bekend beeld dat in het Engels bekend staat als herpetic whitlow. Deze blaasjes die op puistjes kunnen lijken liggen in een groepje bij elkaar, hetgeen typisch is voor een herpes infectie.

puistjes herpesfoto: gegroepeerde puistjes. Meestal zijn herpesblaasjes met helder vocht gevuld, maar soms is de inhoud meer pus-achtig.


gerelateerde onderwerpen

acne
acne rosacea
puistjes bij pasgeboren baby’s
bubbelbad folliculitis
clownseczeem
demodex mijten
pityrosporon folliculitis
herpes simplex – overzicht
steenpuisten
folliculitis decalvans (behaarde hoofd)
ingegroeide baardharen


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?