Ivermectine

Belangrijk: Deze folder geeft een beknopte uitleg over het geneesmiddel ivermectine. Het vervangt niet de bijsluiter die bij dit geneesmiddel hoort. Lees de bijsluiter vóór gebruik van het middel goed door en raadpleeg bij eventuele vragen of problemen uw arts.

Wat is ivermectine?

Ivermectine (merknaam: Stromectol ®) is een geneesmiddel om parasitaire infecties te bestrijden Het kan worden ingezet tegen:

1) parasitaire wormen (strongyloides, larva migrans (kruipworm), filiariasis)
2) schurft

ivermectinefoto: ivermectine werkt tegen verschillende parasieten.

Hoe werkt het?
Ivermectine verstoort het zenuwstelsel van ongewervelde dieren. De parasieten raken door ivermectine verlamd en sterven.
Voor de meeste indicaties (schurft, strongyloidiasis) is een eenmalige dosis voldoende.

Zijn er bijwerkingen?
Bij het gebruik van ivermectine zijn verschillende bijwerkingen beschreven zoals versnelde hartslag, misselijkheid, duizeligheid, opvliegers en in zeldzame gevallen koorts, huiduitslag, diarree, spier- en gewrichtspijn. Deze lijken zijn in veel gevallen meer het gevolg van een immuunreactie tegen de door de ivermectine gedode parasieten dan een directe reactie door het geneesmiddel zelf.

Voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen
Over de veiligheid van ivermectine bij zwangeren en zogende moeders is nog onvoldoende bekend. Ivermectine mag daarom niet worden gebruikt door zwangeren. Een klein deel van de ivermectine gaat over in de moedermelk.
De veiligheid bij kinderen lichter dan 15 kg is niet vastgesteld.

NB: ivermectine is ook in creme-vorm op de markt. In deze creme-vorm  betreft het een geneesmiddel tegen rosacea.


Gerelateerde onderwerpen
schurft
ivermectine creme
farmacotherapeutisch kompas

Literatuur
Salavastru CM et al: European guideline for the management of scabies. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2017 Aug;31(8):1248-1253


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?