Lichaamsgeur

Wat is onaangename lichaamsgeur (bromhidrose)?

Bromhidrose is een toestand waarbij er sprake is van een onaangename lichaamsgeur. De geur is het gevolg van chemische processen na zweetafscheiding.

Zweetklieren
Er zijn twee soorten zweetklieren.

Apocriene zweetklieren (in de oksels en liezen)

Deze klieren produceren zweet dat onder meer pheromonen bevatten. Pheromonen zijn chemische stoffen die in staat zijn om reacties uit te lokken bij andere mensen. Zo spelen zij een rol bij seksuele aantrekkingskracht. Ook bevat dit zweet vetzuren die de belangrijkste ‘grondstof’ vormen voor de onaangename zweetlucht.
Zweet uit apocriene zweetklieren is aanvankelijk geurloos maar kort nadat het zweet aan het oppervlak van de huid is terechtgekomen wordt het door bacteriën op de huid (met name corynebacteriën) omgezet in onaangenaam ruikende stoffen zoals boterzuur en capronzuur. Hoe meer zweet via de apocriene zweetklieren wordt geproduceerd, hoe meer ‘geur’.
Apocriene klieren beginnen overigens pas te werken in de puberteit. Kinderen voor de puberteit hebben daarom nauwelijks een eigen lichaamsgeur. Apocriene bromhidrose kent de meest uitgesproken vieze lichaamsgeur, die wel wordt omschreven als ranzig of zuur. Hoe groter het aantal apocriene zweetklieren is en hoe actiever zij zijn, hoe groter de kans op onaangenaam ruikende omzettingsproducten.
Bekend is dat mannen meer en actievere apocriene klieren hebben dan vrouwen.

Eccriene zweetklieren (over de hele huid verspreid)

Deze zweetklieren spelen een belangrijke rol in de temperatuursregulatie van het lichaam. Het geproduceerde zweet is normaal geurloos, maar ook hier kunnen bacteriën er uiteindelijk voor zorgen dat er een zure lichaamsgeur gaat ontstaan. Bovendien kan het eccriene zweet vluchtige geurstoffen bevatten die uit voedingsmiddelen afkomstig zijn. Mensen die veel knoflook (maar ook kerrie) eten zullen een deel van de geur via het zweet uitwasemen.

Wat is er aan te doen?
Mensen die snel last hebben van een onaangenaam ruikende huid kunnen de volgende maatregelen overwegen:
– gebruik een goede deodorant
– verwijder haar in de oksels omdat tussen de vochtige okselharen bacteriën alle kans krijgen om het zweet om te zetten in vieze geuren
– was de oksels met een desinfecterende zeep
– beperk het gebruik van knoflook en sommige exotische kruidenmixen (bij eccriene bromhidrose)
– beperk het (oksel)zweten, bijvoorbeeld door behandeling met botox of iontoforese.


gerelateerde onderwerpen

zweten
deodorant
botox tegen zweten
iontoforese tegen zweten
oxybutynine tegen zweten

Literatuur
Semkova K et al: Hyperhidrosis, bromhidrosis, and chromhidrosis: Fold (intertriginous) dermatoses. Clin Dermatol. 2015 Jul-Aug;33(4):483-91


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?