Neurodermitis

Wat is neurodermitis?

Neurodermitis is een veelvoorkomende jeukende huidafwijking die in stand wordt gehouden door krabben of wrijven. Andere namen voor neurodermitis die gebruikt worden zijn: lichen simplex chronicus, neurodermatitis en prurigo nodularis.

Hoe ontstaat het?
Vaak is het onduidelijk wat de eerste aanleiding geweest om te gaan krabben (een insectenbeet, eczeem, droge huid etc.).
Feit is dat de jeuk in stand wordt gehouden door het herhaaldelijk krabben of wrijven. Niet alleen neemt de jeuk geleidelijk toe, ook de huid kan veranderen..
Vaak is er sprake van verdikking van de opperhuid en een donkere verkleuring. Soms is er sprake van een heel veld van talloze kleine (vaak roze-bruine) bobbeltjes. Huiddefecten door het krabben zijn ook vaak aanwezig en soms is er zelfs sprake van littekenvorming.

foto: de onderbenen zijn een bekende locatie voor neurodermitis

Waar zit het?
De meest voorkomende lokalisatie van de neurodermitis zijn de onderbenen. Ook de nek, pols en enkel zijn vaak voorkomende plekken. Opvallend is dat de afwijkingen vaak maar aan een been of arm voorkomen. Dit in tegenstelling tot eczeem dat vrijwel altijd symmetrisch is gelokaliseerd. Neurodermitis kan ook optreden aan de genitali├źn, met name de vulva en het scrotum.
Neurodermitis komt voor op alle leeftijden, volwassenen hebben er er het meeste last van. Er is niet zelden een duidelijke relatie tussen stress en opvlamming van de neurodermitis klachten.

Hoe wordt het behandeld?
De kern van de oplossing is het stoppen met krabben: de cyclus van jeuken > krabben > jeuken moet doorbroken worden. Nu is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan… over het algemeen zijn (sterke) hormoonzalven nodig om de jeuk te onderdrukken. Ook teerzalf kan soms een goed effect hebben. Belangrijk is, naast de behandeling met actieve zalf, ook de huid goed in conditie te houden met vette zalf. Uitdroging van de huid leidt namelijk weer tot jeuk en zo kan het hele proces weer opnieuw beginnen…
In zeer uitgebreide gevallen kan ook UVB-lichttherapie een goede optie zijn om de jeuk tegen te gaan.

Wat zijn de vooruitzichten?
Ook na een succesvolle behandeling van de neurodermitis kan het zo zijn dat de klachten geleidelijk weer terugkomen. Het goed vet houden van de huid voorkomt uitdroging en helpt het opnieuw ontstaan van de klachten te voorkomen.


gerelateerde onderwerpen

jeuk
jeuk aan de voeten
jeuk aan de vulva
corticosteroïden voor de huid

Literatuur
Lotti T et al: Prurigo nodularis and lichen simplex chronicus. Dermatol Ther. 2008 Jan-Feb;21(1):42-6


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?