Gonorroe

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie (Neisseria gonorrhea) kan zich vestigen op diverse slijmvliezen zoals die van de vagina, penis, anus, keel en de ogen.

gonorroefoto: de gonorroebacterie onder de microscoop

Wat zijn de verschijnselen?

verschijnselen bij de vrouw
Vrouwen hebben meestal weinig tot geen klachten van een vaginale gonorroe infectie. Soms is er iets meer afscheiding dan normaal. Deze afscheiding kan anders ruiken dan normaal en een iets wittere en dikkere samenstelling hebben. Plassen kan pijnlijk zijn. Dit betekent echter niet dat gonorroe bij de vrouw een onschuldig probleem is want:
wanneer de infectie niet behandeld wordt kan gonorroe opstijgen naar de eileiders via de baarmoeder. De gonorrhoe-bacterie kan aldaar een eileiderontsteking veroorzaken die zich vervolgens weer kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet Pelvic Inflammatory Disease (PID). Wanneer een PID te laat ontdekt wordt kan verlittekening van de eileiders ontstaan. Deze verlittekening kan weer leiden tot onvruchtbaarheid en verhoogt bovendien het risico op buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Wanneer een zwangere vrouw geïnfecteerd wordt met de Neisseria gonorrhea-bacterie kan zij de gonorroe overdragen op haar baby tijdens de bevalling. Tijdens de baring kunnen de oogjes van de baby besmet worden met de bacteriën in de vagina. Wanneer de moeder tijdens de zwangerschap wordt behandeld met de juiste antibiotica kan besmetting van de baby voorkomen worden.

verschijnselen bij de man
De eerste verschijnselen ontstaan binnen twee weken na het oplopen van gonorroe bacterie, soms al na enkele dagen. Er ontstaat een geel-groene pusachtige afscheiding uit de plasbuis. Deze klacht wordt ook wel een ‘druiper’ genoemd. De hoeveelheid afscheiding is wisselend. Bij het plassen wordt vaak een branderig of geïrriteerd gevoel opgemerkt. Sommige mannen ontwikkelen helemaal geen klachten. Ook wanneer de infectie symptoomloos is kan de ziekte overgedragen worden.
Bij mannen kan de infectie via de plasbuis opstijgen. De bacteriën kunnen vervolgens via de zaadleiders terechtkomen in de bijbal en de prostaat. Opstijging naar de bijbal kan leiden tot een bijbalontsteking die heftige pijn in de balzak kan geven. In de balzak is de bijbal dan verdikt en ook de zaadleider kan gezwollen en pijnlijk zijn. Een ontsteking van de prostaat leidt tot koorts en moeilijk en pijnlijk plassen. Deze vorm van prostatitis geeft bovendien veel pijn in en rond de geslachtsorganen. Deze opstijgende infecties worden behandeld met antibiotica.

Hoe wordt het vastgesteld?

Om vast te stellen of er sprake is van gonorroe wordt een afstrijk genomen van de plasbuis, de baarmoedermond en op indicatie eventueel andere slijmvliezen waar een infectie verwacht kan worden (anus, keel)

Hoe wordt het behandeld?

Gonorroe kan gelukkig (vooralsnog) eenvoudig behandeld worden met antibiotica. Er duiken wel steeds meer bacteriestammen op die resistent zijn tegen de gebruikelijke antibiotica.
Partners moeten ook worden onderzocht op gonorroe en worden behandeld. Tijdens de behandeling wordt aangeraden te vrijen met condoom om herinfecties via de partner (heen-en-weer infecties, pingpong infecties) te voorkomen.
Meestal zal uw arts een volledige SOA screening voorstellen waarbij ook onderzoek wordt gedaan naar chlamydia, lues (syfilis) en HIV.


gerelateerde onderwerpen

genitale wratten
genitale herpes
chlamydia
syfilis

Literatuur
Alirol E et al: Multidrug-resistant gonorrhea: A research and development roadmap to discover new medicines. PLoS Med. 2017 Jul; 14(7) (volledig artikel)


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?