Een cornu cutaneum (huidhoorn) is een vrij veel voorkomend hoornachtig aangroeisel op de huid. Het is meestal een langgerekte kolom die oprijst uit een tumortje met een centrale krater. De afwijking kan er uitzien als de hoorn van bijvoorbeeld een neushoorn. De grootte varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters. De hoorn is samengesteld uit compacte massa’s dode huidcellen.
Wie krijgt een cornu cutaneum?
Cornu cutaneum wordt vooral gezien bij oudere mensen met een sterk door de zon beschadigde huid (chronische actinische beschadiging van de huid, CASH). Daarom wordt vaak een cornu aangetroffen bij mensen die ook last hebben van actinische keratosen. Als de basis van de cornu microscopisch wordt onderzocht wordt vaak ook inderdaad het beeld gezien van een actinische keratose. In sommige gevallen blijkt aan de basis van het cornu cutaneum een plaveiselcelcarcinoom te liggen.
Hoe wordt het behandeld?
Omdat een cornu kan uitgaan van een plaveiselcelcarcinoom is het operatief verwijderen de methode van voorkeur. Ook het diep curetteren (weglepelen) van de cornu ínclusief zijn basis is een goede therapie. Uw arts zal het weefsel vrijwel altijd microscopisch laten onderzoeken door de patholoog.
Omdat huidschade door zonlicht de belangrijkste factor is bij het ontstaan van een cornu cutaneum is zonpreventie aangewezen.
gerelateerde onderwerpen
actinische keratosen
chronische actinische schade van de huid
huidkanker algemeen
basaalcelcarcinoom
keratoacanthoom
zelfcontrole op huidkanker
zon en huid
Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.
Voor ingrepen, allergietesten, esthetische procedures,… is een voorafgaande consultatie noodzakelijk. U kan deze dus niet boeken via de online agenda. Hebt u echter al een consultatie hieromtrent gehad, dan kan u telefonisch verdere afspraken maken met ons secretariaat op 014/610.613.