Angiokeratomen

Wat zijn angiokeratomen?

Angiokeratomen zijn goedaardige, rood-paarse zwellinkjes op de huid die hoofdzakelijk bestaan uit verwijdde oppervlakkige bloedvaatjes in de huid. In de meeste gevallen zijn angiokeratomen aan het scrotum of rond de vagina gelokaliseerd.

Wat zijn de verschijnselen van angiokeratomen?

Rood-paarse zwellinkjes op de huid van enkele millimeters tot (in zeldzame situaties) enkele centimeters groot. Wanneer ze klein zijn vallen ze soms lange tijd niet op. Pas als er meerdere exemplaren ontstaan, en vooral wanneer de plekken plotseling zwart verkleuren (als gevolg van een onschuldig bloedstolsel in het angiokeratoom) melden mensen zich bij de huisarts.
Soms worden angiokeratomen verward met de nog veel algemener voorkomende seniele angiomen (kersenwratjes).

angiokeratoom angiokeratomenfoto: angiokeratomen komen relatief vaak voor op het scrotum en aan de vulva.

Welke typen angiokeratomen zijn er?

Angiokeratoom van Fordyce
dit zijn de angiokeratomen die het meest voorkomen. Zij worden vooral bij mannen aan het scrotum en bij vrouwen aan de vulva gezien. Het betreft meestal mensen van 50 jaar en ouder, ze komen iets vaker bij mannen als bij vrouwen voor.

Sporadische angiokeratomen
ook deze komen regelmatig voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. Het zijn vaak individuele plekken die niet aan een specifiek huidgebied gebonden zijn.

Angiokeratoma circumscriptum
deze zeldzame vorm kan al bij de geboorte aanwezig zijn of pas op latere leeftijd ontstaan. ze treden vaak in een groepje op en kunnen in de loop der jaren donker worden en meer gaan schilferen en groeien.

De ziekte van Fabry
dit is een zeldzame aandoening die veroorzaakt wordt door een tekort aan een bepaald enzym. Door dit tekort worden glycosphingolipiden opgehoopt in de bloedvaten en organen waardoor een veelheid aan problemen kunnen ontstaan zoals hart- en nierfalen. Bij de ziekte van Fabry komen ook (meestal grote aantallen) angiokeratomen voor, vooral op de romp.

Hoe worden angiokeratomen behandeld?


Angiokeratomen zijn op zichzelf volkomen onschuldige huidafwijkingen waarvoor behandeling niet nodig is. Bij twijfel over de diagnose kan verwijdering (en onderzoek door de patholoog) medisch noodzakelijk zijn. Verwijdering om cosmetische redenen is ook mogelijk, in dat geval kan ook gekozen worden voor coagulatie (wegbranden) of lasertherapie.


gerelateerde onderwerpen

seniele angiomen (kersenwratjes)
coagulatie
lasertherapie

literatuur
Nguyen J et al: Laser treatment of cutaneous angiokeratomas: A systematic review. Dermatol Ther. 2017 Nov;30(6)

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?