Kloofjes bij de anus

Wat zijn kloofjes (fissuren) bij de anus?

Een fissuur is een kloofje in de huid dat met name in het gebied rond de anus bijzonder pijnlijk kan zijn. Het bevindt zich aan de voor- of achterkant van de anus en verloopt in de lengte richting van de bilspleet. Het kenmerkt zich door pijn en soms een kleine hoeveelheid bloedverlies uit het kloofje. Het komt meestal bij mensen van jonge of middelbare leeftijd voor, maar het kan bij iedereen voorkomen.

Hoe ontstaan kloofjes bij de anus?

Waarom de kloofjes ontstaan is nog niet geheel duidelijk.
Mogelijk heeft het te maken met een verhoogde spanning, een soort kramp van een deel van de kring- of sluitspier die door aanspannen de anus kan openzetten of afsluiten. Door de pijn die het kloofje veroorzaakt kan de spanning van een deel van de sluitspier worden verhoogd. Dit kan leiden tot obstipatie en harde ontlasting. Bij de volgende stoelgang scheurt het kloofje dan weer open zodat een viscieuze circel van pijn, obstipatie en scheuren van het kloofje ontstaat.

Hoe worden kloofjes behandeld?

Meestal reageert een fissura ani op eenvoudige maatregelen. In de eerste plaats zal de ontlasting zacht gehouden moeten worden. Vezelrijke voeding (volkorenbrood, fruit etc) en voldoende drinken zijn hierbij belangrijk.

Andere manieren om de vicieuze circel te doorbreken zijn lokale pijnstilling zodat de sluitspier minder wordt aangespannen en de obstipatie vermindert. Ook huidverzorging van het anaal gebied is van groot belang. Uw arts kan verschillende lokaal toe te passen medicijnen voorschrijven:

* lidocaine zalf
–> pijnstilling
* isosorbidedinitraat zalf FNA (ISDN-zalf)
* lidocaine/ triamcinolon zalf
–> dit is vooral zinvol wanneer er tevens sprake is van eczeem in het gebied rond de anus.
–> niet langer dan 2 weken achtereen gebruiken.
* zinkzalf FNA
–> dit is een beschermende zalf die de huid beschermt tegen vocht en ontlasting en tegelijk het kloofje indroogt.
–> kan elke dag gebruikt worden.

Operatie

Wanneer de klachten niet op eenvoudige maatregelen reageren en het kloofje blijft bestaan kan een operatie soms de oplossing brengen. De operatie zal er op gericht zijn de verhoogde spanning in een deel van de sluitspier te verminderen. Deze operaties worden uitgevoerd door de chirurg. Voor meer informatie omtrent deze operaties kunt u bij de afdeling heelkunde van uw ziekenhuis terecht.


Andere aan anale kloofjes gerelateerde onderwerpen

perianaal trombose
pijnklachten bij de anus (overzicht)
wormpjes

Literatuur
Nelson et al: A systematic review and meta-analysis of the treatment of anal fissure. Tech Coloproctol. 2017 Aug 9


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?