Dossier zonlicht deel 2: De ins en outs van zonprotectie

De lente is in het land, en dat wil zeggen we binnenkort weer volop kunnen genieten van de zon. In een eerdere blog kon je al lezen wat de belangrijkste voordelen zijn van zonlicht. Maar hoe zorg je ervoor dat je huid goed beschermd is tegen de schadelijke eigenschappen van de zon? Wij geven je een antwoord op de meest gestelde vragen.

Waarom is het belangrijk je goed te beschermen?

Zonlicht bestaat uit UVA-stralen en UVB-stralen. UVA-stralen dringen door in de diepere lagen van de huid en zorgen vooral voor huidveroudering. Bij onvoldoende bescherming tegen UVA-straling zal de huid dus sneller zijn elasticiteit verliezen en rimpels gaan vormen. UVB-stralen dringen dan weer enkel door tot in de bovenste huidlagen. Deze stralen zorgen er voor dat je huid gaat bruinen, maar kunnen bij onvoldoende bescherming ook flinke zonnebrand veroorzaken. UVB-stralen kunnen ook zorgen voor hyperpigmentatie, zowel op het lichaam als het gelaat. Beide types UV-stralen liggen ook aan de basis van de meeste huidkankers. Bescherm jezelf dus zo veel mogelijk tegen zowel UVA als UVB-stralen.

Hoe kies ik het juiste product?

Er is een groot aanbod aan producten voor zonnebescherming, denk daarbij aan crèmes, sprays, serums enzovoort. Welk product voor jou het best is, is afhankelijk van heel wat factoren. Onder andere je leeftijd, huidtype en levensstijl kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Door de verpakking goed te lezen, weet je vaak al of het product geschikt is voor jouw huid. Je kan ook advies vragen aan je apotheek of aan een van onze artsen of verpleegkundigen tijdens je afspraak bij Da Vinci Clinic.

Belangrijk om te weten is wel dat alle producten die je huid beschermen tegen de zon beperkt houdbaar zijn. Best gooi je in het voorjaar alle restjes van het vorige jaar weg en open je een nieuwe verpakking.

Wat is het verschil tussen producten met een lage en een hoge SPF?

Hoe hoger de SPF (Sun Protection Factor) van het product, hoe beter het je huid beschermt tegen UVB-stralen. Dit gaat vooral over het percentage van de UVB-stralen die wordt geabsorbeerd. Of een product je ook beschermt tegen UVA-stralen, staat apart op de verpakking vermeld. Let op het cirkeltje rond ‘UVA’, dit wil zeggen dat de bescherming tegen UVA-stralen een derde is van de beschermingsfactor tegen UVB-stralen.

Ondanks wat veel mensen denken, heeft de SPF van een zonnecrème geen invloed op hoe snel je zal bruinen. We raden aan steeds een zonnecrème te gebruiken met minstens SPF 30 voor een goede bescherming tegen de schadelijke eigenschappen van de zon.

Een product met factor 50 zal je huid iets langer beschermen dan een product met een lagere factor, maar je kan je sowieso best om de twee uur opnieuw insmeren. Ga je deze lente of zomer het water in? Smeer je dan na het zwemmen steeds opnieuw in, ook als je een waterresistente zonnecrème gebruikt.

Ik gebruik een dagcrème met SPF, moet ik dan ook nog een zonnecrème smeren?

Veel dagcrèmes hebben ook een SPF en zullen je huid dus ook gaan beschermen tegen de zon. De UV-filter in deze crèmes dient echter vooral om je huid te beschermen tegen de stralen die aanwezig zijn als het niet zonnig is. Ga je dus de zon in, kies je toch best voor een extra bescherming door een zonnecrème. Gebruik je een dagcrème in combinatie met een zonneproduct, dan smeer je steeds eerst je dagcrème. Laat deze goed intrekken en breng daarna pas je zonnebrandcrème aan.

Ik wil een behandeling laten doen bij Da Vinci Clinic, waarmee moet ik rekening houden als ik in de zon ga?

Voor u een behandeling of ingreep laat doen, is het steeds verstandig na te vragen welke invloed de zon heeft op de behandeling of het herstelproces. Bij sommige behandelingen speelt het geen rol of u voor of na de behandeling in de zon gaat. Dit gaat vooral om behandelingen die enkel gaan werken op de diepere huidlagen, zoals HIFU, Ulthera en MiraDry. Ook bij behandelingen tegen vetophopingen (Onda en Coolsculpting) en behandelingen met injectables (botox, fillers en draadjeslift) maakt de zon geen verschil.

Vooral laserbehandelingen maken de huid extra gevoelig voor de zon. De eerste weken na een behandeling met een laser smeer je je dus steeds zeker goed in met een product van factor 50. Dit geldt ook voor behandelingen met de Secret RF. Bij lasers die op pigment werken (Pico laser, ExcelV laser en ontharingslaser) is het belangrijk dat de huid niet gebruind is vóór de behandeling, dit kan namelijk pigmentatieverschillen veroorzaken.

Bij alle behandelingen die korstjes vormen, is het belangrijk de zon zes weken te vermijden. Bij laserbehandelingen gaat dit over behandeling van tatoeages, littekens en pigmentvlekken en alle fractionele (Fraxel) laserbehandelingen. Ook bij plasmalichtbehandelingen (Plexr),  permanente make-up en het weghalen van pigmentvlekken door een ingreepje of door cryotherapie (stikstof) worden er korstjes gevormd. Ook dan is het dus steeds belangrijk de behandelde plaats lang genoeg uit de zon te houden.

Bij peelings is de invloed van de zon sterk afhankelijk van de kracht van de peeling. Sowieso hou je steeds rekening met een tweetal weken dat je huid extra gevoelig is voor de zon. Reageer je fel op een peeling en heb je achteraf wondjes of korstjes? Dan blijf je best ook een zestal weken uit de zon tot alles mooi genezen is.

De Glow facial is een behandeling met pure vitamine C en heeft net een positieve invloed op je huid om je te beschermen tegen de zon. Deze behandeling van Dermaceutic geeft de huid een mooie glow zonder dat je eerst gaat vervellen. De behandeling komt uit Korea, waar een grote vraag is naar behandelingen zonder downtime. Dat alles maakt de Glow facial de perfecte behandeling voor in de lente of de zomer om je huid een extra boost te geven en te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon.

Onze tips voor de beste zonneproducten

Naast de Glow facial behandeling, heeft Dermaceutic nog enkele andere producten ontwikkeld om je huid te beschermen tegen UV-stralen.

Dermaceutic Derma Defense is een dekkende en hydraterende 3-in-1 ‘DD crème’ met SPF 50. Dit product kan je zien als een getinte dagcrème en biedt je huid dus een goede basisbescherming tegen UV-stralen het hele jaar door. Om echt te gaan zonnebaden, smeer je dus best ook nog een zonneproduct. De Derma Defense Cream biedt een intense hydratatie voor alle huidtypes en dekt ook huidimperfecties. Het product is verkrijgbaar in een light of medium shade voor € 30 bij Da Vinci Clinic.

Ben je op zoek naar een zonnecrème met SPF 50 met anti-aging? Dan is Sun Ceutic 50+ het perfecte product voor jou. Sun Ceutic is geschikt voor alle huidtypes, ook de vette huid. De zachte, luchtige crème beschermt de huid tegen zonneschade, pigmentvlekken en vroegtijdige veroudering. Sun Ceutic 50+ is verkrijgbaar voor €46 bij Da Vinci Clinic zonder tint of een in universal shade.

Let wel op, geen enkel product beschermt je huid 100% tegen de schadelijke eigenschappen van de zon! Geniet dus zeker van de zon deze lente en zomer, maar steeds met mate.

Nog vragen? Contacteer ons via 014 610 613 of via info@davinciclinic.be

Hoe kunnen wij u helpen?