Postinflammatoire hypopigmentatie

Wat is postinflammatoire hypopigmentatie?

Postinflammatoire hypopigmentatie (PIH) is een gedeeltelijk pigmentverlies van de huid als gevolg van een ontsteking van de huid. In de regel is de uitgebreidheid van het pigmentverlies gerelateerd aan de ernst van de ontstekingsreactie. De gevoeligheid voor het ontwikkelen van postinflammatoire hypopigmentatie wisselt sterk tussen individuen.

Wie krijgt het?

Mensen van alle huidtypen – van licht tot heel donker – kunnen PIH ontwikkelen. Wel vallen de lichte plekken bij mensen met een donkere huid meer op vanwege het grotere contrast.

Bij welke aandoeningen kan postinflammatoire hypopigmentatie optreden?

eczemen
Een veelvoorkomende oorzaak van PIH is constitutioneel eczeem, een zeer algemene vorm van ontsteking van de huid. Langdurige, hevige ontsteking van de huid door eczeem leidt tot een sterker ontkleuren van de huid dan wanneer het eczeem mild is of al snel wordt onderdrukt.
Ook contact-allergisch eczeem is een veel voorkomend eczeem dat kan leiden tot PIH.

andere ontstekingsziekten van de huid
Er zijn, naast eczeem, verschillende andere ontstekingsreacties van de huid die PIH kúnnen veroorzaken zoals psoriasis, insectenbeten, lichen planus, lichen striatus, discoide lupus erythematosus en sarcoïdose.

infecties van de huid
Ook verschillende infecties van de huid kunnen aanleiding geven tot pigmentverlies in de huid. De meest voorkomende zijn waterpokken, gordelroos en impetigo (krentenbaard).

bevriezing van de huid
omdat melanocyten (de pigment producerende cellen in de huid) heel gevoelig zijn voor kou kan blootstelling aan een sterke koudebron leiden tot pigmentverlies. Een voorbeeld van bevriezing van de huid is de behandeling van huidafwijkingen met vloeibare stikstof, zoals bijvoorbeeld wratten en (voorlopers van) huidkanker. Onherstelbare schade aan de melanocyten treedt op bij temperaturen van -4 tot -7 °C.

brandwonden
heel oppervlakkige brandwonden leiden vaak tot HYPERpigmentatie: een donker verkleuren van de huid. Iets diepere brandwonden veroorzaken vaker postinflammatoire HYPOpigmentatie. Nog diepere brandwonden veroorzaken littekens.

andere beschadigingen van de huid
oppervlakkige beschadiging van de huid door bijvoorbeeld chemische peelings of laser peelings in de cosmetische sector kunnen hypopigmentatie veroorzaken.

Hoe is het beloop?

PIH zal in principe vanzelf verdwijnen. De termijn is afhankelijk van de ernst en oorzaak van de hypopigmentatie. Lichte vormen kunnen binnen enkele weken weggetrokken zijn. Bij PIH na sommige ontstekingen (zoals cutane lupus erythematosus) kan het soms wel jaren duren voordat de pigmentatie weer is genormaliseerd en soms blijkt de hypopigmentatie permanent.

Behandeling van postinflammatoire hypopigmentatie

Hier geldt vooral: voorkomen is beter dan genezen. Hoe eerder de ontsteking wordt onderdrukt hoe kleiner de kans dat er (ernstige) hypopigmentatie optreedt. De manier waarop deze behandeling plaatsvindt is dus afhankelijk van de onderliggende oorzaak.


Aan postinflammatoire hypopigmentatie gerelateerde onderwerpen

witte plekken op de huid
donkere plekken op de huid
littekens

Literatuur
Vachiramon V et al: Postinflammatory hypopigmentation. Clinical and experimental Dermatology 36, 708-714, 2011.
Gage AA et al: Sensitivity of pigmented mucosa and skin to freezing injury. Cryobiology 1979; 16: 348–61
Vachiramon V: A Concise Approach to Childhood Hypopigmentation. J Cutan Aesthet Surg. 2013 Apr-Jun; 6(2): 73–74 (volledig artikel).


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?