Koude-panniculitis

Wat is koude-panniculitis

Koude panniculitis is een ontsteking van het onderhuidse wetweefsel die veroorzaakt wordt door een langere blootstelling aan koude bij mensen die daar gevoelig voor zijn. De aandoening wordt dus vooral gezien in de wintermaanden.

Hoe ziet koude-panniculitis er uit?

Er ontstaan rood-blauwe verkleuringen aan de huid die meestal vrij groot zijn. Bovendien is de afwijking ook voelbaar als een verdikking van het weefsel onder de huid: dat voelt dan steviger aan dan normaal.

Wie is gevoelig voor het ontwikkelen van koude-panniculitis?

Jonge kinderen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van de aandoening dan volwassenen. De klachten treden bij hen het meeste op in het gezicht. Het gezicht is immers het deel van de huid dat tijdens winter-wandelingen het minst beschermd wordt tegen de kou. Een jonge leeftijd is een duidelijke risicofactor omdat panniculitis bij oudere kinderen en jong-volwassenen aanzienlijk minder vaak voorkomt dan bij baby’s en peuters.
Bij volwassenen wordt koude-panniculitis vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien. Een typische localisatie is aan de dijen van vrouwelijke paardrijdsters.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het klinisch beeld en het verhaal van de patiƫnt is voor de dermatoloog meestal al genoeg om de diagnose te stellen. Aanvullend onderzoek is dan niet nodig. Als er toch sprake is van twijfel over de diagnose kan een huidbiopt worden afgenomen.

Hoe wordt koude-panniculitis behandeld?

De ontsteking van het vetweefsel gaat vanzelf weer over, een behandeling is dus niet nodig. Het is vooral van belang dat de huid voldoende wordt beschermd tegen blootstelling aan kou, zeker als je al een keer een ‘aanval’ van koude-panniculitis hebt doorgemaakt.
Vaak verdwijnt de ontsteking restloos, maar er kan soms wel een soort litteken in de huid achterblijven in de vorm van een ‘deuk’ in de huid ter hoogte van de plek waar de ontsteking in het vetweefsel gezeten heeft.


gerelateerde onderwerpen

wintertenen
syndroom van Raynaud
koude-urticaria
bevriezing van de huid

literatuur
Saenz Ibarra B et al: Cold-Induced Dermatoses: Case Report and Review of Literature. Am J Dermatopathol. 2017 Sep 27.

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?