Wallen onder de ogen

Wat zijn wallen onder de ogen?

Wallen zijn opvallende onderoogleden omdat er ‘vocht in lijkt te zitten’. Er bestaan tijdelijke wallen die kunnen ontstaan na huilen of na een slapeloze nacht. Dit type wallen is meestal binnen enkele uren weggetrokken. Deze folder gaat over de echte, permanente wallen onder de ogen. Het fenomeen oogwallen komt veel voor en feit is dat veel mensen zich er zeer aan storen. Niet in de laatste plaats omdat wallen iemand een vermoeid of zorgelijk uiterlijk kunnen bezorgen…

Hoe ontstaan wallen onder de ogen?

Hoe ouder we worden hoe groter de kans op het ontstaan van wallen onder de ogen. Tijdens het verouderingsproces verdwijnt een deel van het vet onder de huid, de soepelheid van de huid vermindert en de zwaartekracht trekt de gezichtshuid naar beneden. Vooral het fijnmazige bindweefsel van de onderoogleden kan te lijden hebben van de afname van het ondersteunend vetweefsel. Daarnaast kan door verminderde stevigheid van bindweefselschotjes het vet minder goed op zijn plaats gehouden worden. Ook kan zich in het slappere fijnmazig bindweefsel makkelijker vocht ophopen zodat een permanente zwelling kan gaan ontstaan.

Waarom zijn wallen ‘s morgens vaak erger?

Door het liggen in de horizontale positie gedurende de nacht kan vocht zich makkelijker ophopen in het bindweefsel van de onderoogleden. Bovendien zijn door de nachtelijke horizontale positie de bloedvaten in de onderoogleden extra wijd wat ook weer bijdraagt aan een verdikking van de onderoogleden.

Zijn donkere kringen rond de ogen ook wallen?

Wallen kunnen soms ook gepaard gaan met een donkerder kleur. De donkere kleur is dan te wijten aan een optisch effect, ook weer als gevolg van ophoping van bloed in de adertjes onder de huid van de onderoogleden.
Overigens kunnen donkere oogleden ook genetisch van oorsprong zijn en niets met wallen te maken hebben. Er is dan sprake van pigmentatie van de oogleden zonder daadwerkelijke zwelling van de oogleden. Vooral mensen afkomstig uit Azië kunnen nog wel eens deze familiaire hyperpigmentatie van de oogleden hebben (‘dark eye syndrome’).

Zijn wallen onschuldig?

De wallen zoals hierboven beschreven zijn inderdaad onschuldig en horen bij het verouderingsproces van de huid. Wanneer er echter sprake is van een toenemend probleem van oedeem in de onderoogleden is het toch verstandig dit te overleggen met uw huisarts. Verdikte (onder)oogleden kunnen een teken zijn van interne problematiek waarbij het lichaam vocht vasthoudt. Dit kan ondermeer gezien worden bij ernstige hart-, nier-, en leverproblemen.

Wat kan ik aan wallen doen?

Er zijn natuurlijk allerlei huismiddeltjes die worden ingezet om wallen rond de ogen te bestrijden. Te denken valt aan de beroemde komkommerschijfjes en gebruikte (en afgekoelde!) theezakjes die als compressen op de oogleden worden gelegd. Enig effect van deze ‘behandelingen’ is nooit aangetoond maar lijken in ieder geval geen kwaad te kunnen. En goedkoop zijn ze ook. Dat laatste geldt niet altijd voor de vele soorten crèmes en serums die op de markt worden gebracht om wallen en donkere verkleuring van de oogleden te bestrijden of te camoufleren.
In sommige gevallen zijn onderooglidcorrecties mogelijk om de wallen te bestrijden. Onderooglidcorrecties zijn technisch moeilijker dan de ooglidcorrecties van het bovenooglid en zijn daardoor vaak kostbaarder.


gerelateerde onderwerpen

ooglidcorrecties
eczeem rond de ogen
plastisch chirurg

literatuur
Shmerling RH: Baggy eyes. Harvard health letter, mei 2011

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?