Prurigo

Wat is het?

Prurigo is een veel voorkomende huidafwijking die zich presenteert als jeukende plekken of bultjes. Soms is er een duidelijke oorzaak voor de jeukende plekken aanwijsbaar, maar in veel gevallen ook niet. Hoewel de directe oorzaak niet altijd aanwijsbaar is wordt prurigo vooral (maar niet uitsluitend) gezien bij mensen met:

– aanleg voor eczeem
– veel emotionele stress
– overgevoeligheid voor insectenbeten
– ijzertekort
– nierproblemen

Er worden twee typen prurigo onderscheiden:

Prurigo simplex

Bij prurigo simplex zijn er vele kleine jeukende bultjes die doorgaans symmetrisch verdeeld zijn. Ze zijn vooral aan de strekzijde van de benen en armen aanwezig maar kunnen in principe op alle delen van de huid ontstaan. Behalve kleine bultjes (‘papeltjes’) is er ook wel eens sprake van kleine blaasjes.

prurigo jeuk

De plekken jeuken zo sterk dat in veel gevallen de bultjes of blaasjes opengekrabt zijn en er alleen maar kleine wondjes en korstjes zichtbaar zijn.

Prurigo nodularis

Bij prurigo nodularis is er sprake van sterk verdikte bobbels en plaques op de huid die sterk jeuken. De verharding en verdikking van deze plekken is het gevolg van langdurig krabben aan de huid. Vaak zijn deze bobbels vrij donker gekleurd

Hoe wordt het behandeld?

Aangenomen wordt dat een belangrijk deel van het probleem bij prurigo gelegen is in het krabben aan de huid. Het krabben verlicht weliswaar de jeuk wel even maar deze komt na het krabben meestal in heviger mate terug. Dit leidt weer tot meer krabben, het krabben weer tot meer jeuk etc. Dit wordt wel de jeuk-krab cyclus genoemd.

Het doel van de behandeling is deze cyclus te doorbreken. Dit gebeurt meestal met vrij sterke corticosteroïdzalf. Deze moet dan gedurende enige tijd dagelijks worden aangebracht. Soms wordt dan over deze zalflaag een foliepleister aangebracht. De afsluiting onder de pleister zorgt ervoor dat de zalf nog beter intrekt in de huid en dat bij krabben de huid niet beschadigd wordt. Ook UVB lichttherapie kan bij hardnekkige vormen van prurigo wel een gunstig effect hebben.


gerelateerde onderwerpen

jeuk
eczeem
corticosteroïdzalf

literatuur

Zeidler C et al: Prurigo Nodularis and Its Management. Dermatol Clin. 2018 Jul;36(3):189-197.

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?