Allergie voor benzocaïne

Wat is benzocaïne?

Benzocaïne is een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor verdoving van de huid en slijmvliezen. De lokale verdoving zoals die door (tand)artsen ingespoten worden behoren tot een andere groep, deze zullen naar verwachting geen problemen geven, ook niet wanneer u allergisch bent voor benzocaïne.

In welke producten komt benzocaïne voor?

Benzocaïne wordt in geneeskundige en diergeneeskundige preparaten gebruikt voor oppervlakkige, lichte verdoving van de huid of slijmvliezen.

Het aantal preparaten waar benzocaïne of daaraan verwante stoffen in gebruikt worden is de laatste jaren in Nederland sterk afgenomen. Zo komen ze hier niet meer voor in neus- en oordruppels, mondspoelsels, keeltabletten en hoestsiroop. Wel nog in sommige druppels die de oogarts gebruikt, producten tegen aambeien en jeuk en een enkele keer als toevoeging aan injecteerbare geneesmiddelen (vitamine B complex). In andere Europese landen zijn nog veel preparaten verkrijgbaar die benzocaïne bevatten. Het is te vinden in producten die zowel met als zonder doktersrecept afgeleverd worden en dus ook buiten de apotheek om verkrijgbaar zijn. Het gebruik in cosmetica en toiletartikelen is niet toegestaan.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door benzocaïne er uit?

Allergisch contacteczeem veroorzaakt door benzocaïne ziet er uit als jeukende, rode uitslag met zwelling en blaasjes; soms wordt het eczeem nattend.
Een allergische reactie op benzocaïnepreparaten die via de mond ingenomen worden kan zich uiten als uitslag aan de lippen en mondhoeken, afwijkingen en branden van tong en mond, eczeem aan de handen (meestal met blaasjes) en/of uitgebreid eczeem elders op het lichaam.

Hoe kunnen allergische reacties voorkomen worden?

Het is belangrijk dat benzocaïne-bevattende preparaten door u vermeden worden om te voorkomen dat bestaande afwijkingen verergeren of nieuwe plekken met eczeem ontstaan. Het melden van deze allergie bij uw apotheek en behandelend arts is belangrijk omdat zij er dan op toe kunnen zien dat deze preparaten niet meer aan u voorgeschreven worden. Daarnaast moet u zelf goed oppassen met medicinale producten die u zonder recept koopt, bijvoorbeeld bij de drogist. Vraag uw dierenarts indien deze u medicijnen geeft die u zelf moet toedienen aan uw huisdieren of deze benzocaïne of daaraan verwante anesthetica van het “ester”-type bevatten. Indien dit zo is, is het verstandig het contact met deze middelen zorgvuldig te mijden.

Zijn er andere stoffen die u moet mijden?

Als u allergisch bent voor benzocaïne, bent u meestal ook allergisch voor de andere lokale anesthetica die behoren tot het “ester”-type, zoals butylaminobenzoaat, procaïne, tetracaïne en het verwante cinchocaïne. De lokale anesthetica zoals de tandarts die gebruikt (articaïne, prilocaïne) geven hoogst zelden eczeemklachten of andere allergische verschijnselen. Er zijn nog talrijke stoffen die in chemisch opzicht enigszins lijken op benzocaïne. Zo komt het een enkele keer voor dat iemand die allergisch is voor benzocaïne ook reageert op bijvoorbeeld haar- en kledingverfstoffen.


gerelateerde onderwerpen

allergie (algemeen)
contactallergisch eczeem

lijst van allergieen

literatuur
Gilissen L et al: Frequency and trends of contact allergy to and iatrogenic contact dermatitis caused by topical drugs over a 25-year period. Contact Dermatitis. 2016 Nov;75(5):290-302.

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?