Paardenallergie

Wat is paardenallergie?

Bij allergie voor paarden is er sprake van een allergische reactie van de luchtwegen op huidschilfers van paarden. Dit geeft verschijnselen van astma. Allergie voor honden en katten is natuurlijk heel bekend maar allergie voor paarden wordt vaak onderschat. Veel patiƫnten en artsen denken vaak niet aan paarden als basis voor de astmatische klachten, terwijl deze allergie toch veel voorkomt, ook in stedelijke gebieden.

Wat zijn de verschijnselen bij paardenallergie?

Zodra het paardenallergeen in contact komt met de slijmvliezen van de persoon die allergisch is ontstaat een reactie van het afweersysteem. Door deze reactie komen histamine en andere ontstekingsbevorderende stoffen vrij. Wanneer de allergenen ‘landen’ op het neusslijmvlies ontstaat een branderig of jeukend gevoel en kunnen niesbuien en loopneuzen ontstaan. Wanneer het slijmvlies zodanig zwelt dat de afvoer van vocht uit de bijholten geblokkeerd raakt kan zelfs hoofdpijn ontstaan. Komen de allergenen lager in de luchtwegen terecht dan kunnen astmatische verschijnselen optreden. Jeukende, branderige en tranende ogen kunnen ontstaan als gevolg van het contact van het allergeen met het slijmvlies van de oogleden.

paardenallergie allergie voor paard

Wie krijgt paardenallergie?

Allergie voor paarden komt vaker voor dan veel mensen denken en kan in principe op elke leeftijd ontstaan. De ernst van de klachten kan overigens ook sterk wisselen van persoon tot persoon. Bij sommige mensen met een paardenallergie zijn de verschijnselen zo mild dat zij bijvoorbeeld paard kunnen blijven rijden. Anderen hebben zo’n heftige allergie dat blootstelling aan een zeer kleine hoeveelheid paardenallergeen leidt tot zeer heftige reacties.
Probleem is dat vaak gedacht wordt dat alleen mensen die nauw contact met paarden hebben een allergie voor paard kunnen ontwikkelen. Echter, mensen die in aanraking komen met kinderen of volwassenen die paardrijden (en dus ook in de buurt komen van de paardrij-kleding die zij dragen welke veel paardenallergeen kan bevatten) kunnen een allergie voor paarden ontwikkelen (broertjes, zusjes, klasgenootjes, collega’s etc.)

Hoe wordt de diagnose allergie voor paard gesteld?

Er zijn twee manieren om vast te stellen of iemand allergie voor paarden heeft.
Er kan bloed afgenomen worden waarin via de zogeheten ‘RAST-methode’ kan worden vastgesteld of er sprake is van een allergie.
Een andere methode is de ‘priktest’ (intracutane allergietest) waarbij kleine hoeveelheden extract van de allergenen die in huidschilfers van het paard aanwezig zijn op de huid worden gedruppeld, waarna met een klein mesje door de druppel heen een miniscuul gaatje in de huid wordt geprikt. Binnen een half uur ontstaat in het geval van een allergie een galbult-achtig kwaddeltje rond de prikplaats. Hoe groter de galbult, hoe sterker de allergie.

Hoe wordt het behandeld?

De allergische klachten die door paarden worden veroorzaakt zijn te onderdrukken met speciale medicijnen: antihistaminica. Antihistaminica voorkomen dat ontstekingsbevorderende stoffen, die voor de allergische klachten verantwoordelijk zijn, in de slijmvliezen worden losgelaten. De meest bekende zijn de antihistaminica in tabletvorm, maar er zijn ook antihistaminica in de vorm van oogdruppels. Dit soort medicijnen kunnen worden gebruikt bij incidentele blootstelling aan paardenallergeen.


gerelateerde onderwerpen

allergie algemeen
hooikoorts
huisstofmijtallergie
allergiepagina

literatuur
Liccardi G et al: Horse allergens: An underestimated risk for allergic sensitization in an urban atopic population without occupational exposure. Respir Med. 2009 Mar;103(3):414-20. (volledig artikel)

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?