Keratosis pilaris

Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris (in het Nederlands ook wel: anservel) is een zeer veel voorkomende stoornis in de rijping van de hoorncellen bij de haarzakjes. De afwijking wordt vooral gezien aan de strekzijde van de bovenarmen en bovenbenen. Soms komt het meer uitgebreid voor, zoals op de billen en in het gezicht.

Hoe ziet het eruit?

Keratosis pilaris kenmerkt zich door kleine rode papeltjes (bobbeltjes) die precies bij de haarzakjes liggen. Vaak blijkt het haartje niet goed uit te groeien. De plekken voelen vaak ruw of zelfs rasperig aan. Meestal geeft keratosis pilaris geen klachten, maar soms kunnen bacterieën zich nestelen in de slecht uitgegroeide haarzakjes, waardoor kleine plaatselijke infecties en ontstekingen ontstaan, die resulteren in puistjes.
Zoals gezegd komt keratosis pilaris het meeste voor op de strekzijde van de armen en benen en op de billen. Een variant van anservel in het gezicht wordt ulerythema ophryogenes genoemd.

Wie krijgt het?

Geschat wordt dat ca. 25% van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate aservel heeft. Het komt dus zoveel voor dat men zich kan afvragen of het wel een echte afwijking betreft. Opvallend is wel dat vooral mensen met een atopische constitutie (dat wil zeggen dat ze gevoelig zijn voor ontwikkelen van eczeem en astmatische klachten) relatief vaak anservel hebben.
Anservel ontstaat meestal al op de kinderleeftijd en blijft doorgaans stabiel aanwezig. ‘Genezing’ treedt vrijwel nooit op. Verergering in de loop van de jaren wordt nog wel eens waargenomen.

Hoe wordt het behandeld?

Keratosis pilaris is niet te genezen. Wel is het ruwe karakter van de huid te verzachten met crèmes die een keratolyticum (hoorn-oplosser) bevatten zoals ureum en salicylzuur. Deze crèmes zijn verkrijgbaar bij de apotheek of door Uw arts voor te schrijven.


gerelateerde onderwerpen

ulerythema ophryogenes (anservel in het gelaat)
constitutioneel eczeem
constitutioneel eczeem bij kinderen

Literatuur
Hwang S et al: Keratosis pilaris: a common follicular hyperkeratosis. Cutis. 2008 Sep;82(3):177-80.


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?