Groene nagels

Hoe ontstaan groene nagels?

Soms kan een nagel een opvallend groene kleur ontwikkelen. Deze groene verkleuring kan veroorzaakt worden door twee soorten micro-organismen:
1) de bacterie Pseudomonas aeruginosa
2) de gist Candida parapsilosis

Beide infecties ontstaan vooral bij mensen die veel met hun handen in vochtige omstandigheden verkeren. Zowel de pseudomonas bacterie als de candida gist komen overal in de omgeving voor en kunnen alleen als de omstandigheden gunstig zijn de nagel en nagelbed koloniseren. Behalve een vochtige omgeving kan ook een reeds beschadigde nagel de ingroei van de micro-organismen in de hand werken. Voorbeelden van dergelijke beschadigingen van het nagelapparaat zijn psoriasis van de nagels, reeds aanwezige gistinfecties of bijvoorbeeld beschadigingen door kunstnagels. Daarnaast lijkt tuinieren een risicofactor te zijn voor het oplopen van de infecties.

groene nagels

Wat zijn de klachten?

Behalve de opvallende groene verkleuring van de nagel zijn er meestal geen andere klachten. Een enkele keer ontstaat een uitgebreider infectie waaraan ook de nagelriemen kunnen meedoen (paronychia) .
Voor mensen met een goed functionerend afweersysteem zijn infecties met pseudomonas of candida weinig gevaarlijk. Bij mensen met een verminderde weerstand (door bepaalde ziekten of medicijnen) kan een infectie zich verder door de weefsels verspreiden en dat kan voor hen zeer ernstige consequenties hebben.

Hoe wordt het behandeld?

De behandeling van de groene nagels is vaak niet eenvoudig. Dit komt omdat door de afsluitende nagelplaat infectiehaarden moeilijk bereikbaar zijn voor plaatselijke therapie.
Behandeling van infectie van pseudomonas aeruginosa kan plaatsvinden met azijnoplossing. Dit al langer bekend ‘huismiddel’ is een verdunde azijnoplossing (1 deel azijn op 10 delen water) waarin de aangedane nagel dagelijks wordt geweekt. Ook is succesvolle behandeling beschreven met bacterie-dodende oplossing met 0,1% octenidine dihydrochloride (twee maal daags opweken in deze oplossing gedurende telkens 10 minuten). Als er ook sprake is van paronychia door pseudomonas kan een orale behandeling met antibiotica nodig zijn.
Voor de behandeling van infectie met candida parapsilosis wordt meestal een orale pulskuur met gistdodende medicijnen (zoals itraconazol). Plaatselijke therapie met bijvoorbeeld gistdodende creme of oplossing is minder succesvol.

Hoe kan het voorkomen worden?
Probeer, vooral bij beschadigde nagels, zo min mogelijk de handen en voeten bloot te stellen aan water. Draag liever handschoenen, ook bijvoorbeeld bij het tuinieren.


gerelateerde onderwerpen

nagels (anatomie)
gele nagels

literatuur
Chiriac A et al: Chloronychia: green nail syndrome caused by Pseudomonas aeruginosa in elderly persons. Clin Interv Aging. 2015; 10: 265–267 (volledig artikel).


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?