Allergie voor perubalsem

Wat is perubalsem?

Perubalsem is een geurstof die in de natuur voorkomt. Het wordt gewonnen uit de boom Myroxylon balsamum .
De belangrijkste bestanddelen van perubalsem zijn benzoëzuur, kaneelzuur en vanille. Dezelfde stoffen, of chemische stoffen die hierop lijken, zijn bijvoorbeeld colofonium, tolubalsem, etherische oliën (stoffen die in parfums en geur- en smaakstoffen zitten) en kruiden zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat.

In welke producten komt perubalsem voor?

Vroeger werd perubalsem veel gebruikt in medicinale zalven. Omdat veel mensen allergie ontwikkelden op perubalsem is het toepassen ervan in dit soort zalven tegenwoordig verboden in de Europese Unie.
Veel stoffen die in perubalsem zitten worden gebruikt als parfumgrondstoffen voor de cosmetische industrie. Perubalsem is dan ook vaak de oorzaak van een allergie voor parfum. De in perubalsem aanwezige stoffen (zoals kaneelzuur en vanille) worden ook als geur- en smaakstoffen aan voeding en dranken toegevoegd. De stof eugenol die in perubalsem zit, wordt soms door de tandarts gebruikt.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door perubalsem eruit?

Het eczeem komt vooral voor in de hals, achter de oren, op de polsen, op de kin en onder de oksels. Op die plekken worden meestal producten waar perubalsem in zit aangebracht, zoals parfum, eau de toilette, aftershave en deodorant.
U kunt ook eczeem krijgen in het gezicht en vooral op de oogleden, terwijl u het daar niet gesmeerd heeft. Dit komt vaak voor wanneer parfum op de kleding of de haren wordt gespoten. De parfumstof komt dan op de huid via de lucht omdat het een ‘vluchtige stof’ is. Dat wil zeggen dat de stof verdampt en opstijgt.

Soms hebben mensen met een allergie voor perubalsem eczeem op de handen. Dit komt doordat de handen in contact komen met parfums in zalven, handcrèmes en –lotions. De allergie kan ook ontstaan door contact met gekruid voedsel. U kunt ook een irritatie van de tong en mond krijgen, uitslag op de lippen of in de mondhoeken, eczeem aan de handen met blaasjes en zelfs een uitgebreid eczeem ergens anders op het lichaam.

Hoe kan ik een reactie met perubalsem voorkomen?

U moet contact met perubalsem vermijden. Het gebruik van “balsems” (zalven) op de huid (bijvoorbeeld Tijgerbalsem, sportbalsems) wordt afgeraden. Daarnaast is het verstandig contact met parfums, geparfumeerde cosmetica en andere geparfumeerde producten (huishouden, werk, hobby) te voorkomen. In de producten die u zelf voor uw huid gebruikt (cosmetica) mogen geen parfumstoffen zitten.
Wanneer parfum op kleding gespoten wordt kan dit toch nog eczeem veroorzaken, met name rond de ogen. Dit komt omdat de parfumgrondstoffen, als u de parfum spuit, door de lucht verspreid worden.

Speelt voeding een rol?

Het is vrij zeldzaam dat mensen met een perubalsem-allergie ook klachten van voedingsmiddelen hebben. Deze mensen hebben dan vooral klachten in en rond de mond, hardnekkig eczeem met blaasjes aan de handen en uitgebreid eczeem.
Aangeraden wordt om dan ongeveer 4 weken lang de volgende voedingsmiddelen te vermijden om na te gaan of dit enige invloed heeft op uw klachten:

* de schillen van citrusvruchten: sinaasappel, mandarijn, citroen, grapefruit
* gebak, cake, koekjes, kauwgom, snoepgoed
* gearomatiseerde thee (bijvoorbeeld kaneelthee) of gearomatiseerde koffie
* hoestdrankjes
* eugenol (wordt soms gebruikt door de tandarts)
* ijs, cola en andere frisdranken
* kruiden: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, vanille, kerrie, en producten met deze kruiden zoals: ketchup, chilisaus, zure haring, paté, leverpastei, vermouth, gekruide dranken
* (kruiden)wijn en likeuren

Als uw arts denkt dat uw eczeemklachten ontstaan door voeding en dranken, kan uw huidarts de hulp van een diëtiste inroepen om dit verder te onderzoeken.

Hoe weet u welke producten veilig zijn?

Op verzorgende producten voor uw huid (cosmetica) staat vermeld welke stoffen er precies in zitten. U moet een product in ieder geval niet gebruiken als er ‘Myroxylon Pereira’ in zit. Het is verstandig om ook geen producten te gebruiken waar andere geurstoffen in verwerkt zijn.

Kruisreacties

Als na onderzoek blijkt dat u allergisch bent voor perubalsem, dan kan het zijn dat u ook allergisch reageert bij contact met een van de volgende stoffen: benzoëzuur, benzoïne, colofonium (= rosin), eugenol, houtteer, propolis, styrax, terpentijn en tolubalsem. Het is beter om deze stoffen, indien mogelijk, ook te vermijden.


gerelateerde onderwerpen

allergie (algemeen)
contactallergisch eczeem
allergie voor kruiden
allergie voor geurstoffen / parfum

lijst van allergieën

Literatuur
Scheman A et al: Balsam of Peru: past and future. Dermatitis. 2013 Jul-Aug;24(4):153-60

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?