Allergie voor budesonide

Wat is budesonide?

Budesonide is een geneesmiddel uit de groep van corticosteroïden.
Corticosteroïden zijn geneesmiddelen die afgeleid zijn van bijnierschorshormonen. Ze worden vooral gebruikt omdat ze ontstekingsreacties goed kunnen onderdrukken. Om ontstekingsreacties van de huid (zoals eczeem en psoriasis) te onderdrukken worden corticosteroïden ondermeer in zalf, creme, lotions en druppels voorgeschreven. Corticosteroiden kunnen ook in tabletvorm, injectie, spray, inhalers en zetpillen worden toegediend.

Hoe zien allergische reacties door corticosteroïden er uit?

Allergie voor corticosteroïden wordt met name gezien bij mensen die langdurig met corticosteroïden op de huid behandeld worden. Het is helaas mogelijk dat een gebruiker van deze medicatie opeens allergisch wordt voor deze geneesmiddelen. Bij allergie voor andere producten uit de allergie zich door een (vaak hevige) eczeemreactie. Bij allergie voor een corticosteroïd wordt deze eczeemreactie gedeeltelijk weer onderdrukt door hetzelfde corticosteroïd… Aan de mogelijkheid van een allergie voor corticosteroiden moet gedacht worden wanneer eczeem of een andere huidaandoening niet meer goed reageert op de behandeling of zelfs verergert.
Allergie door aanbrengen van corticosteroïden op slijmvliezen (neus, oogleden, de mondholte, de luchtwegen, de geslachtsorganen en de anus) komt minder vaak voor. De meeste gevallen daarvan worden veroorzaakt door neusdruppels of neussprays; de symptomen van een allergische reactie hier zijn jeuk in en rond de neus, niezen, loopneus of verstopte neus, en eczeem rond de neusgaten. Wanneer corticosteroïden als tabletten of injecties worden gegeven aan daarvoor allergische personen, kan dit heel soms resulteren in een uitgebreide allergische huiduitslag.

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?

Wanneer iemand allergisch is geworden voor een bepaalde stof, kunnen allergische reacties voorkomen worden door ervoor te zorgen dat er geen contact meer mee is. Dat geldt ook voor corticosteroïden. Aangezien corticosteroïden alleen door artsen voorgeschreven kunnen worden en ze niet voorkomen in andere producten of in de natuur, lijkt het heel eenvoudig om niet in aanraking te komen met corticosteroïden. Toch kan soms een probleem optreden. Immers, het kan zijn dat u een ziekte of aandoening heeft waarvoor behandeling met corticosteroïden wenselijk of zelfs noodzakelijk is.
Gelukkig is niemand allergisch voor alle corticosteroïden. Wel is het zo dat als u een allergie heeft voor budesonide, u ook zou kunnen reageren op een corticosteroid van een ander type door een kruisreactie.

Kruisreacties: welke corticosteroiden moeten verder vermeden worden?

Wanneer uit de allergietest blijkt dat mensen allergisch zijn voor budesonide (merknamen o.a.: Budenofalk, Entocort, Pulmicort, Rhinocort, Symbicort) kunnen zij kruisreageren met andere corticosteroïden uit groep B: fluocinolonacetonide en triamcinolonacetonide. Met name triamcinolonacetonide wordt veel in de dermatologie toegepast. Tevens is er een grotere kans dat kruisreactiviteit optreedt met een corticosteroïd uit groep D: hydrocortisonbutyraat (merknaam o.a.: Locoid). Bij een aangetoonde allergie voor budesonide kunnen de bovengenoemde corticosteroiden ook het beste vermeden worden. Een kruisreactie met andere corticosteroïden is minder waarschijnlijk (maar niet onmogelijk).

Samenvattend

Aangetoonde allergie voor het corticosteroïd
budesonide

Kans op kruisreacties met de corticosteroïden
fluocinolonacetonide
triamcinolonacetonide
hydrocortisonbutyraat

Licht uw apotheek in dat u allergisch bent getest voor budesonide om te voorkomen dat dit geneesmiddel of een van de kruisreagerende corticosteroïden in de toekomst per ongeluk worden afgeleverd.


gerelateerde onderwerpen

allergie (algemeen)
contactallergisch eczeem

lijst van allergieen

literatuur
Gillissen L et al: Frequency and trends of contact allergy to and iatrogenic contact dermatitis caused by topical drugs over a 25-year period. Contact Dermatitis. 2016 Nov;75(5):290-302

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?