In andere blogs kon je al lezen wat de belangrijkste voordelen zijn van zonlicht en hoe je je huid best beschermt tegen de zon . Maar naast voordelen, heeft de zon helaas ook negatieve invloeden op je huid. Maar wat zijn de donkere kanten van (te veel) zonlicht? Dermatoloog Dr. Charlotte Chandeck gaat er in deze blog dieper op in.
Wie denkt aan de negatieve gevolgen van overmatige blootstelling aan UV-stralen, denkt natuurlijk meteen aan huidkanker. Telkens als je huid verbrandt door te veel UV-straling, wordt je DNA onherstelbaar beschadigd. Naast de DNA-schade die leidt tot mutaties en daardoor maligne transformatie, zorgt zonlicht ook voor een verminderde werking van je afweersysteem om de aangetaste huidcellen op te ruimen. Kortom: hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker.
Maar ook chronische hoge blootstelling aan UV-straling zonder meteen te verbranden kan leiden tot huidkanker. Aan UV-stralen wordt je vooral blootgesteld door de zon, maar ook de zonnebank is een bron van UV-licht die aan de basis ligt van huidkanker. Zonnebankgebruik wordt dan ook in zijn geheel afgeraden. Om huidkanker te voorkomen, is een goede zonbescherming essentieel. Zeker bescherming van de kleinsten onder ons is van belang. Hun huid is nog niet gewend aan de zon en kinderen hebben een snellere celdeling. Verbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Vermijd op het heetst van de dag de zon, draag bedekkende kleding en een hoofddeksel. En natuurlijk smeren, smeren en nog eens smeren is de boodschap!
Lees meer over hoe je je huid best beschermt via www.davinciclinic.be/zonprotectie
Allereerst is er het basaalcelcarcinoom: de minst agressieve vorm van huidkanker. Dit type groeit langzaam en zaait (bijna) nooit uit. Basaalcelcarcinomen komen vooral bij oudere mensen voor. Meestal wordt het letsel door middel van een kleine ingreep verwijderd en is er geen nabehandeling nodig.
Een agressievere vorm van huidkanker is het plaveiselcelcarcinoom. In tegenstelling tot een basaalcelcarcinomen, kunnen plaveiselcelcarcinomen wel uitzaaien als er niet op tijd wordt ingegrepen. Deze tumoren komen ook meestal pas op latere leeftijd voor.
Tot slot is er ook het melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Bij deze kwaadaardige moedervlek treden soms al vroeg uitzaaiingen op. Het is dan ook belangrijk tijdig het letsel chirurgisch te verwijderen. Voor de puberteit is een melanoom zeer zeldzaam, daarna kan het op elke leeftijd ontstaan.
Als ze tijdig worden opgemerkt, zijn de meeste huidkankers dus heel goed te behandelen. Een goede zelfcontrole is dan ook essentieel. Controleer regelmatig je moedervlekken volgens de ABCD-regel en maak bij twijfel een afspraak voor een controle bij je dermatoloog. Een afspraak maken bij Da Vinci Clinic kan via de online toepassing of telefonisch via 014 610 613.
Een volgend nadeel van te veel UV-licht is een versnelde huidveroudering. Een van de meest voor de hand liggende kenmerken daarvan zijn natuurlijk rimpels. Die ontstaan ten gevolge van verlies van collageenvezels en elastinevezels in het bindweefsel. Deze veranderingen gebeuren in de lederhuid, dus de diepere lagen van de huid. Hiervoor is UVA-licht verantwoordelijk, gezien dit type UV-licht dieper in de huid doordringt ten gevolge van zijn langere golflengte. UVA-licht gaat ook door glas heen. Hierdoor kan je zeer evidente rechts-links verschillen hebben in een gelaat van een persoon die tiental jaren lang altijd met zelfde kant van zijn gezicht achter het raam heeft gezeten, bijvoorbeeld in een vrachtwagen of aan een bureau. (foto links)
Daarnaast heeft zonlicht ook effect op de oppervlakkige huidlagen, ook wel de opperhuid genoemd. Dat gaat dan vooral over de vaatjes in de huid en het pigmentsysteem. Een voorbeeld hiervan zijn lentigines solares, in de volksmond levervlek of ouderdomsvlek genoemd. (foto rechts) Deze afwijkingen zien we bij oudere mensen die veel zonlichtblootstelling hebben gehad en komen met name in het gelaat (vaak op de slaap) en op de handrug voor. De beste anti-aging crème is dan ook de gewone zonnebrandcrème! Daarbij maakt het merk niet zoveel uit, in tegenstelling tot de factor, die kan het beste SPF 30 -50 zijn.
Wil je meer weten over hoe je huid best beschermt tegen de zon? Lees dan de blog via www.davinciclinic.be/zonprotectie
Zonlicht kan ook specifieke huidaandoeningen uitlokken of verergeren. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn rosacea (couperose) en koortslip (herpes simplex). Maar ook minder frequent voorkomende huidaandoeningen zoals lupus (erythematodes) worden getriggerd door UV-licht.
Tot slot is het ook belangrijk er rekening mee te houden dat bepaalde medicijnen je huid gevoeliger maken voor de zon (hogere fotosensitiviteit) en je er dus sneller door kan verbranden. Dit kan gebeuren bij medicijnen die we als dermatologen voorschrijven bij wat ernstigere acné (isotretinoine en tetracyclines), maar ook bijvoorbeeld pijnstillers (naproxen) of ontwaterende middelen van de huisarts (zoals furosemide) kunnen je parten spelen onder de zon. Verder kan je ook huidreacties krijgen bij aanraking van specifieke planten (bijvoorbeeld berenklauw) in combinatie met zonlicht. Ook allergische reacties ten gevolge van tabletten of lokale middelen op de huid komen voor in combinatie met zonlicht.
Kort samengevat: Zonnestralen op je huid doen je goed en hebben veel voordelen, maar kunnen bij overmaat en zonder de juiste bescherming behoorlijke nadelig zijn. Van vervelende reacties en huidveroudering, tot huidkanker. Beperk dus je blootstelling aan UV-stralen, bescherm je goed en ga niet onder de zonnebank.
Heb je nog vragen over huidproblemen of huidveroudering? Contacteer ons via 014 610 613 of via info@davinciclinic.be