Striemen

Wat zijn striemen?

Striemen of striae (striae distensae) zijn lijnvormige huidafwijkingen die ontstaan wanneer het onderhuids bindweefsel uit elkaar getrokken wordt door snelle groei van het lichaamsdeel in kwestie. Het komt vrij veel voor en is niet ernstig. Wel leveren striae regelmatig een cosmetisch bezwaar op.

Hoe zien ze eruit?

In een vroeg stadium zijn striae parallel aan elkaar lopende rode lijnen in de huid. De lijnen hebben vaak kenmerken van verzonken littekens en kunnen in lengte variëren van enkele centimeters tot wel 20 centimeter. De rode kleur die de striae in een vroeg stadium vertonen kan soms zeer lang aanhouden. In de loop van de tijd verkleuren de meeste striae langzaam via beigekleurig naar huid- of ivoorkleurig. Dit proces kan soms jaren duren.

striemen striae distensaefoto: de binnenzijde van de bovenbenen zijn een typische plek waar striemen ontstaan.

Wie krijgt ze?

Striae kunnen op elk deel van de huid ontstaan dat een relatief snelle groei doormaakt. Hoe jonger de huid is, hoe groter het risico. Er zijn verschillende groepen mensen die een vergroot risico hebben op het ontstaan van striae:

zwangeren
* buik en borsten

pubers en adolescenten
* dijen, billen, borsten

mensen met overgewicht
* buik, dijen, binnenzijde bovenbenen, bovenarmen

bodybuilders
* armen, bovenbenen, borsten

mensen die gebruik maken van corticosteroïden (zalf, prednison)

Hoe worden ze behandeld?

Striae zijn eigenlijk altijd ‘slechts’ een cosmetisch probleem. Er is helaas geen enkele effectieve behandeling en striae verdwijnen nooit. Gelukkig worden in de loop van de tijd (jaren) striae minder zichtbaar omdat ze langzaam de opvallende rode of rood-bruine kleur verliezen. Omdat mensen striae vaak een vervelend probleem vinden zijn zij helaas maar al te vaak te verlokken om bij kwakzalvers allerlei dure smeersels aan te schaffen en andere zinloze behandelingen te laten uitvoeren.

In een enkel geval is wel gemeld dat laser- of flitslamp behandeling van pijnlijke striemen een vermindering van de pijnklachten zou kúnnen opleveren.


gerelateerde onderwerpen
de huid
littekens
huid en overgewicht

literatuur
Al Himdani S et al: Striae distensae: a comprehensive review and evidence-based evaluation of prophylaxis and treatment. Br J Dermatol. 2014 Mar;170(3):527-47

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?