Hidrocystoom

Wat zijn hidrocystomen?

Een hidrocystoom is een vrij zeldzaam, goedaardig zwellinkje dat uitgaat van de zweetklieren. De meeste hidrocystomen ontstaan aan de oogleden. Zij ontstaan door ophoping van zweet in de zweetkliertjes. Er wordt door de meeste dermatologen een onderscheid gemaakt tussen ‘apocriene’ en ‘eccriene’ hidrocystomen.
Apocriene hidrocystomen zijn iets groter dan eccriene hidrocystomen. Apocriene hidrocystomen komen meestal als enkele bultjes voor, terwijl eccriene hidrocystomen ook in groepjes kunnen voorkomen.

Hoe ziet een hidrocystoom er uit?

Hidrocystomen zijn gladde, bolronde, glanzende en iets doorschijnende papeltjes met vaak een iets blauwige weerschijn. Soms kunnen ze uiterlijk lijken op een basaalcelcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker. Bij twijfel zal de dermatoloog ervoor kiezen een biopt voor onderzoek af te nemen.

hidrocystoom hidrocystomen

Hoe worden ze behandeld?

Hidrocystomen zijn goedaardig en hoeven in principe niet behandeld te worden. Omdat de hidrocystomen, met name in de zomermaanden, nogal eens de neiging hebben om op te zwellen worden ze vaak toch behandeld. Operatieve verwijdering is de meest effectieve behandeling. Dit kan soms heel eenvoudig door het gehele papeltje te biopteren. Ook coagulatie (wegbranden) kan gunstige resultaten geven.


gerelateerde onderwerpen

zweten
ziekte van Fox-Fordyce
basaalcelcarcinoom

literatuur
Hafsi W et al: Apocrine Hidrocystoma. StatPearls Publishing; 2017 Oct 13.

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?