Ingegroeide teennagel

Wat is een ingegroeide teennagel?

Bij een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) groeit de rand van de nagel in de huid van de teen. Dit kan zorgen voor ontsteking en pijn. Het ‘rond afknippen’ van de nagel kan soms de reden zijn van de ingegroeide nagel, maar ook te krappe schoenen of een afwijkende vorm van de teen kan de oorzaak zijn. Ook een beschadiging of infectie van de nagelwallen kan het begin van een ingegroeide teennagel veroorzaken.
In veel gevallen is het overigens niet duidelijk waarom een ingegroeide teennagel ontstaat.

Wie kan een ingegroeide nagel krijgen?

Ingegroeide teennagels kunnen op elke leeftijd ontstaan, volwassenen hebben het wel vaker dan kinderen. De grote teen is verreweg het vaakst aangedaan.

Wat kan je er aan doen?

De behandeling van ingegroeide teennagels is afhankelijk van de ernst van het probleem:

nagelrand ophogen (bij milde klachten)
de nagelrand die maar een beetje in de huid duwt en in de huid dreigt te groeien kan door een plukje watten iets worden ‘opgetild’ waardoor de druk afneemt en dus ook de pijn en de beginnende ontsteking.

nagelrand versmallen (bij ernstige klachten)
wanneer de ingroei al zo ver gevorderd is dat de nagelrand niet eenvoudig door watjes kan worden opgetild zal de nagel moeten worden versmald om de nagelwal te ontlasten. Gekozen kan worden voor een tijdelijke versmalling of een permanente versmalling van de nagel.
Bij de tijdelijke versmalling wordt onder plaatselijke verdoving de ingroeiende nagelrand weggeknipt. De huid van de nagelwal krijgt vervolgens de gelegenheid om zich weer te herstellen. De uitgroeiende nagel is weer even breed als de afgeknipte nagel. Als het er vervolgens naar uit ziet dat de nagel opnieuw in gaat groeien kan dan eventueel de techniek met de watjes worden uitgevoerd om ingroeien te voorkomen.
Als dit niet lukt kan gekozen worden voor de permanente versmalling van de nagel. Hierbij wordt niet alleen de nagel zelf versmald, maar ook de nagelwortel waar de nagel uit groeit. Deze wordt (natuurlijk weer onder plaatselijke verdoving!) weggesneden en meestal wordt de plek nog nabehandeld met fenol. Deze etsende vloeistof zorgt ervoor dat het delende weefsel waar de nagel wordt opgebouwd plaatselijk vernietigd wordt zodat dat reepje van de nagel niet meer zal teruggroeien.


gerelateerde onderwerpen

paronychia (omloopje, nagelriemontsteking)
de nagel

literatuur
Haneke E: Controversies in the Treatment of Ingrown Nails. Dermatol Res Pract. 2012; 2012: 783924 (volledig artikel)


 

Maak een afspraak

Zit je met vragen?
maak een afspraak in onze kliniek voor dermatologie.

Volg ons op
Da Vinci Clinic
The Wellbeing Clinic

Hoe kunnen wij u helpen?